Politiker är oense om Solnas fritidsverksamhet

Fritidsgården Fabrik 38 i Solna har varit öppen under nästan hela pandemin.

Fabrik 38 är fritidsgården i Solna för dig mellan 16 och 19. Den har haft öppet under nästan hela pandemin. Men politikerna ser olika på hur väl politiken tagit hand om fritidsverksamheten.

Fritidsgården Fabrik 38 i Solna har haft öppet hela 2020, bortsett från en månad under vintern. Mathias Johansson som är verksamhetsansvarig tycker att de behöver hålla öppet under pandemin. Att ungdomarna har någonstans att vara menar han är viktigare när skolan och idrotten har varit stängd. Det har inte varit självklart i andra kommuner.

Sarah Shariif, 16, upptäckte fritidsgården under pandemin och kommer till Fabrik 38 för att dansa.

– Vi har inte så mycket andra ställen att gå till på grund av corona, säger Sarah Shariif.

Preliminära siffror från SCB visar att bruttokostnaden för fritidsverksamhet i Solna minskade 2020 från 17 miljoner till nio miljoner. Peter Edholm, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna, menar att det beror på att fritidsklubbar för mellanstadiebarn flyttade till skolnämnden. Med dem flyttade kostnader, intäkter och personal.

Har ni gjort några nedskärningar som du vet om?

– Nej, vi brukar räknar upp alla nämnders budget med en procent varje år.

Faradj Koliev, 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, delar inte Peter Edholms positiva bild. Med omstruktureringen kom beskedet att personalen skulle arbeta på helger och kvällar.

– Det slutade med att 80 procent av personalen sa upp sig. Vi hade en jättebra fritidspersonal och de hade fantastiska verksamheter.

Beskedet kom för att kommunen ville att arbetet skulle börja när ungdomarna hade slutat skolan. Peter Edholm menar att de ville ha kvar personalen men att många hade vant sig vid att arbeta dagtid. På Fabrik 38 stannade en av personalen kvar. Det var samtidigt som de flyttade från en adress i Hagalund till en annan.

– Vi stod utan personal i princip och skulle anställa många. Men nu har vi kommit på plats på nya stället, säger Mathias Johansson.