Nytt isberg i Antarktis är större än Mallorca

Världens största isberg bröt sig loss och har nu flutit ut i Weddellhavet. Detta är något som blir allt vanligare enligt forskare.

Isberget är större än Mallorca.

Ett enormt isberg har lossnat från Antarktis och flutit ut i havet. Isberget är större än Mallorca och har fått namnet A-76. Vi kan se hur isen har brutit sig loss i ESA:s Copernicusprograms satellitbilder.

- Sannolikt kommer A-76 att snart dela sig i två eller tre delar, säger glaciologen Ted Scambos vid universitet i Colorado Boulder till nyhetsbyrån Reuters.

Isberget är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer. Därför är den nu störst i världen. Men havsnivån kommer däremot inte att höjas eftersom isberget redan flöt i havet innan det bröt sig loss, enligt Scambos.

Att is bryter sig loss är naturligt men forskare tror att detta kan öka i och med klimatförändringarna.

Hemlös i Stockholm

Det finns 33000 hemlösa i Sverige och det blir allt fler. Suzanne Henriksson berättar om sina erfarenheter.

När David var i tonåren började han sälja droger.

Personligt När David var i tonåren började han sälja droger. Allting började med en simpel tjänst åt en kompis. Flera ...