Flera ungdomsorganisationer går samman för att sänka rösträttsåldern

Nästa år, 2022, är det dags för val igen.

Samhällsintresset bland unga ökar, samtidigt som endast två av tio unga upplever att de kan påverka sin kommun. Nu går elva ungdomsorganisationer samman för att sänka rösträttsåldern till 16 år.

– 16-åringar får starta företag, jobba heltid, betala skatt och är straffmyndiga, men kan inte påverka de politiska beslut som rör dem. Att sänka rösträttsåldern till 16 år är i linje med det ansvar unga i den åldern redan tar i dag, säger 17-åriga Mayson Joacimsbarn Persson, från Youth 2030 Movement.

I bland annat Österrike, Skottland och vissa delstater i USA har 16-åringar rösträtt. Nu har flera ungdomsorganisationer i Sverige gått samman för att väcka opinion i frågan.

– Vi vill lyfta frågan och göra det lättare för personer att ta ställning, säger Frank Berglund från Youth 2030 Movement.

I en statlig utredning från 2016 föreslogs det att låta 16-åringar rösta i kommunala val i Sverige. Men än så länge har det inte blivit verklighet. Det måste fattas beslut i riksdagen. Just nu är det bara Miljöpartiet som röstat för förslaget.

– Det är inget magiskt som händer när man fyller 18, det är snarare att den här mognaden kommer av att man får rösta och att man får möjligheten och det förtroendet.

Läget stack till Telefonplan för att ta reda på hur unga känner kring frågan.

Calle Ischt och Alexander Fagerdahl.

– Jag är inte så insatt i politik, så ur mitt perspektiv känns det mer rimligt att låta det va som det är idag, säger Alexander Fagerdahl, 17.

– Om man ska sänka åldern gäller det nog att skolorna prioriterar det mer än vad man gör idag, säger Calle Ischt, 18.

Även 16-åringarna som Läget frågar instämmer.

– Jag tycker inte att man borde sänka. Eller alltså, det är klart att några i vår ålder har sin egna åsikt som de format själva och kan förstå, men de flesta tycker ju bara det deras föräldrar tycker, säger Louie Gold, 16.

– Folk kan ju skapa trender – speciellt ungdomar. Till exempel " Amen, kan in inte alla vi rösta på SD? " Att man mer ser röstningen som en rolig grej typ, säger Mahraz Estiri, 16.