Ökad strålning i Tjernobyl

Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

Tidskriften Science rapporterar att strålningen runtom det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl har ökat på sista tiden. Mätinstrument visar på ett förhöjt antal neutroner. Halterna stiger ännu i en sådan takt att ukrainska myndigheter har ett antal år på sig att hitta en lösning på problemet. Men “vi kan inte utesluta en olycka”, säger en talesperson för den ukrainska strålsäkerhetesmyndigheten.

Den 26 april 1986 skedde en våldsam expolsion i en av kraftverkets reaktorer. Haveriet resulterade i en brinnande klump av smält reaktorbränsle och annat bråte som fortsatte vara het många år efter släckningsarbetet. Klumpen smälte igenom golvet i reaktor fyra och bildade den ökända elefantfoten. Ett stycke smält reaktorbränsle som anses vara det mest radioaktiva objekt på jorden. Lösningen blev en enorm sarkofag med väggar av stål och betong, tillräckligt tjocka för att stoppa strålningen.

Man satte även in ett sprinklersystem tänkt att bromsa de radioaktiva processerna. Sprinklerna duschar klumpen i en lösning av gadoliumnitrat, ett metallsalt med egenskapen att absorbera neutroner. Effekten blir att färre neutroner tillåts komma i kontakt med radioaktiva molekyler i kärnbränslet. På så sätt undviker man en skenande kärnklyvningsproccess.

Forskare på den ukrainska strålsäkerhetsmyndigheten spekulerar nu i att en del av klumpen inte nås av sprinklersystemet. Detta skulle kunna vara anledningen till varför strålningsnivåerna nu ökar. En lösning skulle kunna vara att skicka in en radiostyrd robot för att sätta ut ytterligare sprinklar. På så sätt skulle man kunna undvika att utsätta människor för höga halter av strålning.

Reaktorns sarkofag.