Kyckling är som sojabiffar enligt Kronfågel

Kronfågels koncern menar att kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt. Livsmedelsverket säger raka motsatsen. Eira Karlfeldt, 17, tror att det beror på om det är kikärtor och sojabiffar.

Bakom Kronfågel finns koncernen Scandi Standard. Leif Bergvall Hansen, vd på koncernen, menar att de prioriterar hållbarhet. Deras siffror visar att kyckling är tio gånger bättre för klimatet än nötkött och lika bra som vegetariskt. Scandi Standard har lanserat vegetariska produkter som ska likna kyckling i Norge. På så sätt hoppas de nå konsumenter som vill äta mer grönt.

Är vegetariskt protein en konkurrent till kyckling?

– Ur ett klimatperspektiv är de lika. Vad konsumenter väljer är upp till deras preferens, smak och tillgänglighet, säger Leif Bergvall Hansen.

På Livsmedelsverkets hemsida tipsar de om att byta kött inklusive kyckling mot vegetariskt några dagar i veckan. Ingela Hallberg, rådgivare på Livsmedelsverket, anser att de flesta av oss borde äta mindre kött.

– Det blir ett led i att äta mer miljövänligt och varierat.

Kikärtor är bättre än sojabiffar

I Kronobergsparken sitter fyra ungdomar. Lumi Cederlöf, 16, Susanna Rosell, 16, och Elin Bruh, 16, tror att vegetariskt är bättre för miljön än kyckling. Eira Karlfeldt, 17, menar att vegetariska produkter som ska likna kött kräver mer resurser.

– Kikärtor, baljväxter är mer miljövänligt än sojabiffar. Men oftast är vegetariskt bättre, säger Eira Karlfeldt.

Lumi Cederlöf håller en låda chicken nuggets från en välkänd hamburgerkedja med kyckling från Scandi Standard.

Ingela Hallberg menar att vissa grönsaker kräver mer energi medan kyckling är effektivt att producera. Däremot är det bättre för miljon att äta spannmålet vi föder upp kycklingen med direkt.

Vad är bäst för klimatet?

– Generellt är vegetariskt miljövänligare än kyckling, säger Ingela Hallberg.

Enligt Scandi Standards statistik har quorn och soja lägre koldioxidutsläpp. Spelar det ingen roll?

– Nej, det är en så liten skillnad. Istället för att ge ett otydligt svar kan man säga att de är lika bra, säger Leif Bergvall Hansen.