Unga entreprenörer öppnar restaurang

För ett år sedan blev de årets UF-företag på SM. Nu öppnar de restaurang.

– Vi tyckte att det saknades ett bra ställe för ungdomar i Linköping, säger Emelie Andersson, 19.

Emelie har fullt upp med att renovera restaurangen. Målet är att skapa vardagsrumskänsla.

Hösten 2019 startade Emelie Andersson ett UF-företag tillsammans med två klasskompisar i Linköping. Idén var att dekorera kommunens papperskorgar. När de fick tillstånd erbjöd de företag att köpa annonsplatser på papperskorgarna. Företaget blev en framgångssaga och de vann i tre kategorier på SM året därpå.

Efter studenten har de fortsatt driva företaget som aktiebolag. Nu är det istället kommuner som är deras kunder. De får sprida sitt budskap samtidigt som papperskorgarna blir skyddade mot klotter. I nuläget har de avtal med sju kommuner. Trots att de redan jobbade heltid ville de utöka verksamheten.

– Vi märkte att det inte gick att jobba med företaget mer än åtta timmar om dagen. Så vi började kolla efter något att jobba med på kvällarna. Då dök det här erbjudandet upp, säger Emelie.

Tillsammans med två kompisar har de köpt restaurang. Just nu renoverar de för fullt och räknar med att öppna i juni. Planen är tydlig.

– Vi tyckte att det saknades ett bra ställe för ungdomar i Linköping. Vi vill skapa en vardagsrumskänsla i hela lokalen där man kan chilla, spela spel och äta och dricka gott.

Från vänster: Eric Carlqvist, Emelie Andersson, Ramsen Garamusi, Oscar Nyman och Rikard Olsson.

Från gymnasieelever till egenföretagare. Nu för tiden går nästan allting att lära sig.

– Nu när vi vet vad vi pratar om och låter självsäkra tycker jag att vi får väldigt bra reaktioner. De flesta är positivt överraskade av att vi är så unga och kör på ändå.

Trots att reaktionerna varit övervägande positiva har de också mött viss skepsis. Med tanke på att de tog studenten så sent som i somras har de inte samma yrkeserfarenhet som konkurrenterna.

– I början när vi var lite osäkra på vårt eget koncept kändes det som att folk inte tog oss på lika stort allvar som om vi varit 40 år. Därför är det roligt att motbevisa de som inte tror på oss. Att få visa att det faktiskt går, säger hon.