Få skolor vill införa betyg i fyran

De grundskolor som vill ha betyg från årskurs fyra kan nu välja det. Men det nya alternativet är långt från populärt – enbart 26 av landets 4 800 grundskolor har ändrat betygen.

Få skolor har valt att införa betyg i årskurs fyra.

Efter januariavtalet kan skolor välja att ha betyg från fyran. Om det ska ske är däremot upp till rektorn på varje grundskola och beslutet ska ha lämnats till Skolverket innan 30 april i år.

Det nya alternativet var inte populärt

När tiden gick ut hade enbart 26 av landets 4 800 grundskolor ändrat till den tidigare årskursen. Hälften av de 26 skolorna ingår i friskolekoncernen Internationella engelska skolan.

Lärarnas riksförbund har reagerat starkt när frågan om tidigare betyg har kommit på tals. De har varnat för "bedömningskaos".

– Det innebär att en elev kan få betyg i årkurs fyra, men nästa årskurs på samma skola har en ny rektor tillrätt som har en annan syn på betyg, enligt förbundet.