Trafikverket satsar miljoner på "snabbladdare" i norra Sverige

45,3 miljoner kronor. Så mycket ska Trafikverket investera i att bygga nya snabbladdningsstationer för elbilar i norra Sverige.

En elbil laddas.

Nu ska Trafikverket erbjuda ett investeringsstöd på 45,3 miljoner kronor för att bygga 39 nya snabbladdningsstationer i norra Sverige, detta meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Investeringsstödet på 45,3 miljoner kronor från Trafikverket är tänkt att öka användningen av elbilar, och då även kunna minska på trafikutsläppen. "Snabbladdarna", som de kallas, planeras att placeras i anslutning till annan service, som butiker och restauranger.

– Elektrifiering av transportsektorn är en nyckelåtgärd för att nå målen, skriver Trafikverket i sitt pressmeddelande.

Enligt Miljöfordon.se så är en snabbladdningsstation som det låter, en laddningsplats som laddar elbilar extra snabbt. Dessa "snabbladdare" har en högre spänning och strömstyrka, och gör det möjligt att ladda på cirka 20 minuter.

Idag finns cirka 600 snabbladdningsplatser i Sverige, och Trafikverket beräknar att 16 nya laddare kommer att vara igång innan årets slut. Hittils har 59 laddningsplatser fått en godkänd plats längs vägsträckor i norra Sverige, men vägsträckorna har i nuläget inte service.