Fler skuldsatta i tidig ålder – riskfyllt med enkla betalningstjänster

När näthandeln växer och betalningsalternativ som kredit, faktura eller delbetalning lockar till konsumtionslån. I takt med att fler företag erbjuder dessa betalningslösningar växer kundernas skulder.

Antalet personer som tar konsumtionslån ökar och unga är en sårbar grupp, enligt Konsumentverket.

– Det här är ett problem som har funnits i ganska många år, att unga är en särskilt utsatt grupp när det kommer till krediter, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

Hon anger flera möjliga orsaker. Det kan handla om bristande kunskap i finansiella frågor eller att man lockas av de enkla betalningsalternativen, såsom kredit, faktura eller delbetalning.

Allt fler företag erbjuder dessa betaltjänster. Klarna och Qliro hör till de största. Under 2020 skärpte Qliro kreditkraven för bland annat unga kunder.

– Våra kreditmodeller är tuffare för unga personer. Det är svårare för yngre att ta en kredit jämfört med äldre då det brukar vara större svängningar i de yngre personernas ekonomiska förutsättningar, säger Anders Frid, chef för investerarrelationer på Qliro.

Läget har sökt Klarna men inte fått möjlighet att prata med dem. Klarnas presschef Niklas Gillström har tidigare sagt till Aftonbladet att företaget försöker minska antalet obetalda fakturor genom att skicka fler betalningspåminnelser till kunden innan förfallodatum.

Konsumentverket, Finansinspektionen och Kronofogden har bjudit in både kreditmarknadsbolag och betaltjänster till ett samtal om konsumtionslån i juni. Enligt Anna Hult bör det upprättas en sammanställning av alla konsumenters skulder. Det skulle hjälpa kreditbolagen att göra en bättre och mer rättvis kreditprövning.

Mer från: Ekonomi

Rekordmånga unga aktiesparare

"Först investerade jag i GameStop."

Skakigt för unga på bostadsmarknaden

Radio "Jag känner mig orolig".

Att bona om hemma - trendigt under pandemin

Ekonomi Konsumtionen av hemtextilier ökar

Orosanmälningarna har ökat i Västervik

"Benägenhet och vilja att anmäla misstanke om missförhållanden kan ha ökat i samhället".

Deras pappersark är värda miljoner

Ekonomi Noga analyser av motivens potential är grunden till framgången.

”Corona har inte påverkat om vi ska anställa i sommar”

Ekonomi Byggjätten Peab kommer inte dra ner på antalet sommarjobb för ungdomar.

Började som UF-företag – omsätter nu 4 miljoner kronor

Ekonomi "Men jag går inte över lik för att få företaget till en viss nivå."

Kommun dubblerar kostnader inom fritidsverksamhet

Kommun Läget reder ut siffrorna.

Hemlös i Stockholm

Det finns 33000 hemlösa i Sverige och det blir allt fler. Suzanne Henriksson berättar om sina erfarenheter.

När David var i tonåren började han sälja droger.

Personligt När David var i tonåren började han sälja droger. Allting började med en simpel tjänst åt en kompis. Flera ...