Förskolan blir nya ettan

Framtida sexåringar kommer börja ettan. Detta enligt en utredning som lämnades till riksdagen idag. Grundskolan kommer i framtiden att vara ett år längre.

Sexåringar -framtida ettagluttare.

Förskoleklassen blir den nya ettan. Regeringen föreslår idag under en presskonferens att sexåringar från och med 2026 ska börja i ettan istället för förskoleklass. Detta betyder att grundskolan förlängs med ett år.

Ändringen ses som en möjlighet att ge unga en större chans att få godkända betyg i grundskolan. Det ska alltså finnas mer tid att lära sig allt som krävs.

Förskoleklass har sedan några år tillbaka varit obligatoriskt enligt svensk lag. Den har dock inte setts som en del av grundskolan, det har inte funnits lika tydliga kunskapskrav och förskolebarn har inte haft lika långa skoldagar som barnen i lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet.

–Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) (TT).

För att fortsätta hålla en hög kvalitet på lärarna ska de genomgå en fortbildning. De ska lära sig hur de ska arbeta med de yngre barnen.