Regeringen håller stormöte - vill hitta lösningar på nyrekrytering till kriminella gäng

Idag kallade regeringen till stormöte med 26 kommuner för att diskutera hur de ska stoppa gängkriminaliteten. De kom bland annat fram till att det finns ett unikt tillfälle i början på året att jobba förebyggande för att minska nyrekrytering till de kriminella gängen.

Rikspolischefen ser tillfälle i att stoppa nyrekrytering av unga till kriminella gäng.

– Bakom varje gängkriminell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, säger regeringen.

Något som låter hopplöst behöver dock inte vara det. Rikspolischef Anders Thornberg förklarar i en intervju till TT att polisen vill utnyttja det tillfället genom att "försöka stoppa nyrekryteringen av unga till gängen".

– Ett fönster har öppnats, säger rikspolischefen.

I år har antalet skjutningar i Sverige i jämförelse med det förra året, sjunkit med cirka 42 procent. Men samtidigt ligger antalet skjutningar i år på samma nivå som under den här tiden år 2018 och 2019.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att när skjutningarna minskar i början av året så skapas ett tillfälle att där kunna bryta rekryteringen av nya unga kriminella till gängen.

– Gör vi inte det finns risken att den positiva utvecklingen vi ser just nu inte blir långsiktig, säger Damberg till TT.

Anna König Jerlmyr, (M), finansborgarråd i Stockholms stad, menar att utöver det förebyggande arbetet så krävs fler poliser för att kunna bekämpa gängkriminaliteten.

– Vi kan tala om förebyggande insatser, men vi kan inte skala upp vårt arbete mot gängkriminaliteten för det saknas poliser, konstaterar König Jerlmyr.