"Vi brukar säga att det är bättre med en smartare kamera än en dum"

Övervakningskameror som kan identifiera faror medan de sker och själva skicka larm till larmcentral. Genom algoritmbaserad teknik och artificiell intelligens skapar det svenska techbolaget Irisity smarta kameror, som kan "tänka".

Övervakningskameror används bland annat på offentliga miljöer, arbetsplatser och skolor. Det kan vara för att identifiera gärningsmän, eller upptäcka faror.

Har du någonsin upptäckt en kamera när du sitter på bussen eller handlar i en affär? Oftast spelar dessa kameror in material löpande, som går att titta på i efterhand, eller så bevakar en operatör kamerabilden live. Techbolaget Irisity tänker i ett annorlunda spår.

– Vi brukar säga att: ”det är bättre med en smartare kamera än en dum”, säger Marcus Bäcklund, vd för bolaget Irisity, till Läget.

Bolaget har utvecklat en mjukvara vid namnet IRIS, som kan analysera innehållet från övervakningskameror, detektera faror och slå larm. I mjukvaran finns även anonymiseringsfunktioner för att värna om personers egna integritet. Tekniken används på allt från byggarbetsplatser till skolor.

Tekniken används år 2021 i mer än tio länder över hela världen, inklusive Sverige. Göteborgs Stad förnyade till exempel sitt avtal med leverans av IRIS i ytterligare fyra år, något som kostade cirka 25 miljoner kronor för staden. Tekniken används även av säkerhetstjänsten Securitas, som installerat objekt som använder IRIS i Landskrona.

Kamerabevakning används inte endast på offentliga platser, utan även på byggarbetsplatser eller inom transport.

"Göteborg stad och flertal svenska kommuner har investerat i IRIS-mjukvaran. Varför?"

– Man kan uppnå många fördelar med en kamera som kan ”tänka” själv och avgöra när något viktigt händer, förklarar Bäcklund.

Företaget grundades år 2006, men mjukvaran IRIS förändras ständigt. Senast den 15 mars annonserade företaget att de har utvecklat en ny algoritm för att upptäcka människor som faller eller ligger på marken.

– Vi har byggt vår mjukvara IRIS främst för att skydda människor och tillgångar, och inte ”förfölja” som en del aktörer gör, utvecklar Bäcklund.

Den sjunde maj gav bolaget ut sin årliga kvartalsrapport. Den visade på en ökad nettoomsättning, det vill säga intäkter, med 1,5 miljoner kronor. Dock ska detta inte blandas ihop med vinst, då intäkterna inte räknar med bolagets utgifter och kostnader.

"Hur ser framtiden ut för bolaget?"

– Vi står inför en bred och internationell expansion, vår vision är att vara en ledande aktör globalt på analysmjukvara för säkerhetsbranschen, och vi utvecklar ständigt nya deep learning baserade algoritmer, berättar Bäcklund.

Webbfråga Har din skola övervakningssystem?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Svenskt projekt räddar kenyanska barn ur depression

Reportage En svensk socionom har startat ett tappingprojekt i Kenya, som påstås kunna rädda barn ur psykisk och fysis...

Så beräknar man om det blir en getingsommar

Vetenskap Efter tre somrar i rad med få getingar förutspås 2022 blir en getingsommar.

9 miljoner människor dör av föroreningar varje år

Nyhet 9 miljoner människor dör i förtid på grund av miljöföroreninga...

Mer från Läget

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

Ny president korad - i Jämtland

Nyheter ”Man hoppades ju på en kvinna, det blir toppen toppen!”

Ukrainska hackers och det osynliga kriget

Krim Ukrainska hackers och det osynliga kriget

1 min

En folkfest utöver det vanliga

Play 20-22 maj var det återigen dags för Lundakarnevalen. Läget var...

2 min

Red flags!

Personligt Vad ger dig varningsflaggor hos den du dejtar? Är det om de gh...

Så hanterar du fotsvett i sommar

Nyheter Med sommarvärmen som sprider sig över Sverige svettas vi mer f...