"Vi brukar säga att det är bättre med en smartare kamera än en dum"

Övervakningskameror som kan identifiera faror medan de sker och själva skicka larm till larmcentral. Genom algoritmbaserad teknik och artificiell intelligens skapar det svenska techbolaget Irisity smarta kameror, som kan "tänka".

Övervakningskameror används bland annat på offentliga miljöer, arbetsplatser och skolor. Det kan vara för att identifiera gärningsmän, eller upptäcka faror.
Övervakningskameror används bland annat på offentliga miljöer, arbetsplatser och skolor. Det kan vara för att identifiera gärningsmän, eller upptäcka faror.

Har du någonsin upptäckt en kamera när du sitter på bussen eller handlar i en affär? Oftast spelar dessa kameror in material löpande, som går att titta på i efterhand, eller så bevakar en operatör kamerabilden live. Techbolaget Irisity tänker i ett annorlunda spår.

– Vi brukar säga att: ”det är bättre med en smartare kamera än en dum”, säger Marcus Bäcklund, vd för bolaget Irisity, till Läget.

Bolaget har utvecklat en mjukvara vid namnet IRIS, som kan analysera innehållet från övervakningskameror, detektera faror och slå larm. I mjukvaran finns även anonymiseringsfunktioner för att värna om personers egna integritet. Tekniken används på allt från byggarbetsplatser till skolor.

Tekniken används år 2021 i mer än tio länder över hela världen, inklusive Sverige. Göteborgs Stad förnyade till exempel sitt avtal med leverans av IRIS i ytterligare fyra år, något som kostade cirka 25 miljoner kronor för staden. Tekniken används även av säkerhetstjänsten Securitas, som installerat objekt som använder IRIS i Landskrona.

Kamerabevakning används inte endast på offentliga platser, utan även på byggarbetsplatser eller inom transport.
Kamerabevakning används inte endast på offentliga platser, utan även på byggarbetsplatser eller inom transport.

"Göteborg stad och flertal svenska kommuner har investerat i IRIS-mjukvaran. Varför?"

– Man kan uppnå många fördelar med en kamera som kan ”tänka” själv och avgöra när något viktigt händer, förklarar Bäcklund.

Företaget grundades år 2006, men mjukvaran IRIS förändras ständigt. Senast den 15 mars annonserade företaget att de har utvecklat en ny algoritm för att upptäcka människor som faller eller ligger på marken.

– Vi har byggt vår mjukvara IRIS främst för att skydda människor och tillgångar, och inte ”förfölja” som en del aktörer gör, utvecklar Bäcklund.

Den sjunde maj gav bolaget ut sin årliga kvartalsrapport. Den visade på en ökad nettoomsättning, det vill säga intäkter, med 1,5 miljoner kronor. Dock ska detta inte blandas ihop med vinst, då intäkterna inte räknar med bolagets utgifter och kostnader.

"Hur ser framtiden ut för bolaget?"

– Vi står inför en bred och internationell expansion, vår vision är att vara en ledande aktör globalt på analysmjukvara för säkerhetsbranschen, och vi utvecklar ständigt nya deep learning baserade algoritmer, berättar Bäcklund.

Webbfråga Har din skola övervakningssystem?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget