Facebookgruppen gav huddingeborna en gemenskap - “De är som änglar från ovan”
Publicerad
Redan under 2019 var Peter Solstedt, 47 år, med och samlade in pengar för att hjälpa människor - ett initiativ som drevs på Facebook. Ett år senare startade han sin egna grupp på samma plattform med Fatih Altuntas, 37 år. Efter två månader med “Livets hjälp i Huddinge” har viljan att göra gott bara vuxit.
Från vänster: Peter Solstedt, 47 år och Fatih Altuntas, 37 år.
Foto: Janett Khador
Trots att de båda har heltidsjobb på dagarna, ägnar de sig åt att driva en hjälpgrupp på sin fritid. När frågan om varför de gör detta kommer, är svaret självklart.
– Kärlek, säger de i kör.
Fatih har sitt egna fruktstånd som han drivit i 20 år. Facebookgruppen “Livets frukt och grönt” har han använt för att skänka fruktkorgar till de behövande inom Huddingegruppen. I början av pandemin anordnades även gratis hemkörning till de som önskade det.
– Om man kan hjälpa, så varför inte?, säger Fatih.
Fruktståndet har funnits på Fullerstatorget i två decennier.
Foto: Janett Khador
Stort som smått
De som söker hjälp genom gruppen är många. Det kan handla om allt mellan mat och kläder, till att byta ut ett brandlarm. Behövs det pengar för insatsen, uppmanas gruppmedlemmarna att swisha en slant. Är det någon som är i behov av hjälp med oavsett vad det kan vara, skriver hen i gruppen och snart finns en hjälpande hand utanför dörren. Det mesta av engagemanget kommer från medlemmarna, men Peter och Fatih styr upp när det behövs.
– Vi försöker se till att de behövande får kontakt med de som vill hjälpa - och de är jättemånga, säger Peter Solstedt.
Maria, 42 år, var en av de som fick hjälp. För några år sedan gick hon in i väggen och sjukskrevs i samband med att hon tog sig ur en svår relation. Sedan dess har det varit svårt att få ihop vardagen som en ensamstående mamma för två.
Men när hon tog kontakt med gruppen tändes en glimma av hopp i hennes liv.
– Man vet inte vad man ska ta sig till och när någon räcker ut en hjälpande hand är det en sådan lättnad. De är som änglar från ovan, säger Maria.
Maria har fått hjälp med matkassar och julklappar till barnen. Inför sin födelsedag, överraskades hon med en matkasse från gruppen. När hon berättar om gärningen kommer tårarna direkt.
– Jag har bara mycket kärlek att ge till dem, säger hon.
De som skänker pengar till behövande i gruppen vet sällan vem personen är. Men Peter förklarar att de gör en bakgrundskontroll på de som söker hjälp och att ärendet måste godkännas från administratörerna innan något publiceras. Detta görs för att säkerställa att pengarna går till de som verkligen behöver det, menar Peter.
– Det finns oärliga människor och alla kan bli lurade. Men hittills har det inte hänt, säger han.
Att hjälpa i flera led
Pandemin har ställt till det för många. En av de är den ensamstående mamman Annika, 46 år. Hon blev permitterad från jobbet - något som ansträngde ekonomin. När hennes väninna Caroline Andersson, 51 år, fick reda på att hon hade det svårt, kontaktade hon gruppen och startade upp ett projekt som kom att förändra familjens livssituation.
En av Annikas döttrar har sedan länge sovit på soffan i vardagsrummet då hon inte haft ett eget rum. Caroline fick därför idén om att bygga en vägg. När hon kontaktade gruppen, skänkte medlemmarna pengar till projektet och idag sover dottern i sitt egna rum - något hon verkligen uppskattar.
Caroline blev positivt överraskad över det stöd som gruppen gav till hennes väninna. Hon hade nämligen tidigare skrivit till en annan grupp som hade en helt annan inställning till idén.
– De kom med dryga kommentarer som ‘det är bara att åka till tippen och kolla om du hittar något’ eller ‘det är bara att sätta upp en gardin eller skena i taket’. Det handlar inte om det - tjejen behöver ett rum för att stänga om sig och få vara själv, säger Caroline.
Hjälpen som Annika fick hjälpte även henne, menar hon.
– Jag har fått massa hjälp själv fast det är till min vännina. Jag blir så glad att de kan hjälpa mig som kan hjälpa henne, att det går i flera led. Det är helt underbart, säger hon.
Caroline Andersson, 51 år.
Foto: Caroline Andersson
Väggen under och efter konstruktion.
Foto: Caroline Andersson
"Allas rabatt"
Mitt i Huddinge centrum ligger det två rabatter. Tidigare var de bara jordhögar med ogräs, men med hjälp av Peter och Fatihs insatser har de förvandlats till en ljuvlig grönska. “Allas rabatt” kallar de den. Grenar med gröna knoppar som precis tittat ut i vårens namn är dekorerade med påskfjädrar i regnbågens färger - rabatten får nytt sällskap av bladverk från varje säsong.
Annika var en av de som hjälpte till med påskpyntet för rabatten, som ett tack till gruppen.
– Jag kände att jag ville göra något gott tillbaka, säger hon.
Annika hjälpte till att dekorera och plantera i rabatten för att tacka gruppen för deras insats.
Foto: Janett Khador
Det planteras olika blommor och växter efter säsong.
Foto: Janett Khador
Men det är inte alla som värnar om rabatten. Flera gånger har det hänt att människor snor växterna. Under julen blev julgranarna som Fatih skänkte till rabatten stulna två gånger. Men det tar inte mer än en halvdag innan en tom grop ersätts med en ny växt.
– Medlemmarna kommer själva med en planta och planterar i rabatten, men sen kan det vara vem som helst som lägger i blommorna - alla hjälper alla, vare sig de är med i gruppen eller inte, säger Peter.
Projektet nådde även politiker.
– Det blev ett jätteengagemang. Politikerna var även nere och grävde i rabatten, säger han.
Inför framtiden väntar det stora planer för gruppen. Målet är att fler Huddingebor, inom ett år, ska kunna träffas för att ha olika aktiviteter tillsammans - så att ingen känner sig ensam.
– Vi ska se till att alla kan träffa alla. Ungdomar, småbarnsföräldrar, singlar, ensamstående - alla! De kommer få lära sig laga mat, baka och måla. Vi vill ordna träffar där de kan ha roligt tillsammans och ge tips och råd till varandra, säger Fatih Altuntas.