Hopp för Norwegian efter miljardtillskott

Det minskande flygandet under coronapandemin har slagit hårt mot flygbolaget Norwegian. Nu gör de stora nedskärningar och förändringar i bolaget i hopp om en ljusare framtid.

Flygbolaget Norwegian har haft det svårt under coronapandemin.

Flygbolaget Norwegian har gjort en förlust på omkring 1,2 miljarder norska kronor under första kvartalet jämfört med samma period året innan, enligt bolagets delårsrapport. En minskning som kanske inte är helt oväntad under rådande omständigheter.

Under det första kvartalet i år reste 210 000 passagerare med bolaget. Det kan jämföras med 5,1 miljoner passagerare under första kvartalet förra året – en minskning med 96 procent.

Däremot noterar Norwegian ökade trafiksiffror i april jämfört med april 2020 som var kraftigt påverkat av coronapandemins utbrott. Totalt 59 431 kunder flög med bolaget vilket är cirka 18 000 fler än samma period förra året.

– Om Norge och Europa fortsätter att öppna upp så kommer vi se en gradvis ökning av trafiken. Vi anpassar linjenätet löpande beroende på efterfrågan, säger koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

Trots att länder börjar öppna upp runt om i världen har året som gått satt Norwegian i krisläge. Det skuldtyngda och förlustdrabbade bolaget genomför nu en rekonstruktionsprocess som ska vara färdig den 26 maj. Som en del av processen planerar bolaget bland annat att minska arbetsstyrkan i Spanien med 85 procent.

Kommunikationsdirektör Charlotte Holmbergh Jacobsson berättar för Läget att Norwegian ska bli ett mindre flygbolag med fokus på Norden. Det är därför Spanien, såväl som andra marknader, berörs av nedskärningar.

– Det är självklart oerhört tråkigt att inte kunna behålla alla duktiga medarbetare men så som situationen har sett ut har vi tyvärr inte haft några andra alternativ, förklarar Jacobsson.

Nu tar Norwegian dessutom in sex miljarder norska kronor när en nyemission genomförs i bolaget.

– Vår ambition är att komma ut ur rekonstruktionen och bli ett finansiellt starkare flygbolag med fokus på Norden och viktiga destinationer runt om i Europa, säger Jacobsson.

Norwegian som redan nu ser en liten ökning i trafiksiffrorna är "försiktigt optimistiska".

Webbfråga Längtar du efter att börja resa igen?