Förlust för gruvbolag i koncern från Skarsgårdfilm

Gruvbolaget Filo Mining, i den kontroversiella Lundin-koncernen, släppte sin kvartalsrapport i natt.

Klistermärke som är kritiskt mot koncernen Lundin Energy uppsatt på Stockholms universitets campus.

Filo Mining är ett svenskt-kanadensiskt gruvbolag som bryter guld, silver, koppar, zink och bly i Sverige, USA, Brasilien och Chile. De rapporterar en förlust på 10,4 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande drygt 72 miljoner kronor, första kvartalet 2021, vilket är en något mindre förlust jämfört med föregående år.

Bolaget har gått med förlust varje år sedan 2015. Men det är inte konstigt eftersom det är ett ungt bolag som hela tiden utforskar möjligheter att bryta mineraler på andra platser, skriver företaget i sina årsredovisningar. De skriver också att de inte förväntar sig att göra vinst på ett bra tag framöver.

Filo Mining ingår i den kontroversiella Lundin-koncernen som just nu utreds för folkrättsbrott. De misstänks ha stöttat militär tvångsförflyttning av civila i Sudan, vilket bolaget förnekar. Koncernen har granskats och kritiserats. Exempelvis var det Lundinbolagen som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skulle granska när de fängslades i Etiopien, något som senare blev film med Gustaf Skarsgård i huvudrollen.

Kritik har även kommit från lite oväntat håll. Rapparen Erik Lundin och andra med efternamnet Lundin har kritiserat bolaget för att smutsa ner deras namn.