Bra sjukvård för alla – inte bara för de rika

I Sydafrika är skillnaden mellan privat och allmän sjukvård stor. När en släkting inte haft råd med eftervård vid en operation på sjukhus, bestämde sig vännerna Odirile Thubisi och Lekgotla Ralph Tsatsi för att göra något åt det.

Sverige och många andra länder har idag primärvård tillgängligt, vid sidan av akutsjukvård, till exempel för rehabilitering, återhämtning och andra medicinska besvär. I Sydafrika är den sortens vård tillgänglig för allmänheten endast om de har privat sjukvårdsförsäkring. Det har bara 20 procent av befolkningen. Majoriteten av sydafrikanerna har inte råd med privat sjukvård utan är hänvisade till landets allmänna sjukvård.

– Läkarna i den allmänna sjukvården är bra men de har inte tillgång till den medicinska utrustning som den privata vården har, förklarar Lekgotla Ralph Tsatsi.

Lekgotla Ralph Tsatsi och Odirile Thubisi är båda 36 år gamla. Deras föräldrar tyckte inte att de skulle arbeta inom vården då de alltid måste vara tillgängliga och arbetstiderna är tuffa.

Han och Odirile Thubisi startade 2018 ett företag med syftet att utveckla och förbättra den sydafrikanska sjukvården genom att bygga hållbara, innovativa vårdinrättningar. Förutom en bakgrund i bank- och finansvärlden har de båda god kunskap inom hälso- och sjukvården. Bland annat för att deras föräldrar arbetat som läkare i 40 år. Ralph, som studerade till en Master i Business Management på Stockholms universitet, undersökte bland annat hur BB på Danderyds sjukhus samarbetar med patienthotellet intill för att kunna vårda nyförlösta bebisar och mammor.

Förslag om en nationell sjukvårdssatsning diskuteras just nu i Sydafrika som utgår från en så kallad värde-baserad sjukvård. Läkarna kan inte ta lika mycket betalt som i den privata vården, men de får å andra sidan möjlighet att hjälpa fler patienter till en lägre kostnad. Förslaget har mötts med blandade reaktioner.

Lekgotla Ralph Tsatsi i sitt kontor i Johannesburg, Sydafrika.

Bland annat visar en rapport från Trade Union Solidarity att mer än 80 procent av tillfrågad sjukvårdspersonal är skeptiska till sjukvårdssatsningen. Bristen på tillit till staten och dess förmåga att genomföra satsningen på rätt sätt är den största anledningen.

Efter att ha forskat om hur Sverige, Kanada och andra länder erbjuder rehabiliteringsplatser i anslutning till sjukhus utvecklade Ralph och Odirile en plan att bygga hållbara ”Sub-Acute facilities” för icke-akut vård nära sjukhus. Nu inväntar de tillstånd från Sydafrikas folkhälsomyndighet för att börja bygga. Om allt går som planerat kan den första vårdinrättningen bli klar i slutet av 2022.

– Målet är att hjälpa människor och erbjuda en tjänst som inte tidigare varit tillgänglig för alla. Om vi tjänar pengar på det så är det såklart en bonus, avslutar Lekgotla Ralph Tsatsi.

Relaterade ämnen

Mer från: Nyheter

Missvisande siffror från kommun i flera år

Nyheter Siffrorna som SCB har fått från Värmdö kommun om biblioteksverksamheten har varit felaktiga i nio år.

Tensta träff och Tensta gymnasium säljs till privat aktör

Nyheter Försäljningen av Tensta träff och Tensta Gymnasium skapar känslor.

"Roligt att motbevisa de som inte tror på oss"

För ett år sedan vann de Årets UF-företag. Nu öppnar de restaurang.

Få skolor ska införa betyg i fyran

Nyheter Upp till rektorn att ta beslutet.

Miljonsatsning på snabba elbilsladdare från Trafikverket

Klimat Lättare att ladda snabbt i Norra Sverige.

Framtidens ettagluttare ett år yngre

Skola Från 2026 ska grundskolan vara tio år.

"Bakom varje gängkriminell som plockas bort står tio unga som vill ta deras p...

Gängkriminalitet Regeringen vill stoppa nyrekryteringen.

Förlust för gruvbolag i koncern från Skarsgårdfilm

Ekonomi Filo Mining släpper rapport

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.