"Den ryska rouletten av att träffa människor i verkligheten kommer försvinna”

Flera experter har under den senaste tiden bedömt att Storbritannien inte längre befinner sig i en pandemi. Enligt Dagens Nyheter har de nya fallen sjunkit med 10 procent - bara under den senaste veckan.

Efter flera nedstängningar och stränga restriktioner som rått i Storbritannien, bedömer nu experter att landet tagit sig ur pandemin. För de brittiska studenterna Maddy Clarke, 20, Emily Nicholson, 21 och Holly Haines, 20, har det inte varit lätt - men beskedet har väckt stort hopp om den framtida covid-situationen.

– Det ger oss hopp om att läget faktiskt kommer återgå till det normala efter 21 juni - det blir verkligare varje dag, säger Holly Haines.

Enligt statistik från National Health Service (NHS) i England har mer än 40 miljoner vaccinationer genomförts. För studenterna har den snabba vaccinationstakten ökat deras känsla av säkerhet. Dessutom har de lättillgängliga snabbtesterna som studenterna måste ta två gånger i veckan även tillfört ett element av trygghet i pandemin.

– Ångesten över att gå ut har minskat i samband med vaccinationerna och snabbtesterna, säger Maddy Clarke.

Testerna delas ut gratis vid apotek och universitet.
Kitet är enkelt att använda, tycker studenterna.
Holly Haines, 20 år.

För de unga har testerna blivit en normaliserad rutin.

– Alla förväntas ta ett negativt test innan man ska ut och när proceduren är så enkel finns det en viss nivå av förtroende till att alla följer reglerna som i sin tur skapar en ökad trygghet, säger Emily Nicholson.

Under en lång tid har pandemin ställt till det för studenterna. Besök till biblioteket har varit förbjudna, vilket försvårat tillgängligheten av inlärningsmaterialet. Dessutom har utbildning och boende kostat lika mycket, trots att undervisningen endast skett på distans det senaste året. Men att inte kunna träffa vänner och familj har varit svårast.

– Jag gick förbi min mormor för att lämna lite mjölk och hon bad mig att komma in och hälsa, men jag kunde inte det och det kändes jobbigt, säger Maddy Clarke.

Maddy Clarke, 20 år.
Emily Nicholson, 21 år.

Men tanken om att man snart inte behöver tänka på att riskera sitt liv varje gång man träffar någon är en stor lättnad.

– För min tredje termin i min utbildning förväntas vi återgå till vanlig undervisning och med tanke på det nya beskedet känns det som att nervositeten och den ryska rouletten av att träffa människor i verkligheten kommer försvinna, säger Emily Nicholson.

Den 21 juni öppnar alla nattklubbar i England, något tjejerna är väl förberedda inför.

– Vi har redan bokat biljetter inför öppningen. Det var 15 månader sen vi sist gick ut och festade så det här är stort för oss, säger Maddy Clarke.

Relaterade ämnen

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.