Lejonens seger i Sydafrika - ett steg i rätt riktning

Sydafrika kommer att förbjuda uppfödning av lejon i fångenskap. Det nya förbudet ska inte bara skydda lejonen men också människan mot framtida pandemier.

"Det här är en seger för viltet" säger Edith Kabesiime från organisationen World Animal Protection.

Just nu finns det mellan 10 000 och 12 000 lejon i Sydafrika som lever i fångenskap för kommersiella syften enligt djurrättsorganisationen Blood lions. Lejonen föds upp för att bli klappade, jagade, för att få sina ben eller andra kroppsdelar sålda och för att slåss med andra lejon. Men med näst intill inga turister under pandemin står nu lejonmarknaden på sina knän.

I söndags chockade Sydafrikas parlament med ett förbud som kommer att bli en vinst för lejonen.

– Vi vill inte ha någon uppfödning, jakt, klappande (av lejonungar) eller annat bruk av lejon i fångenskap, berättar miljöminister Barbara Creecy på en presskonferens.

I sydafrika har lejonungar bli tagna ifrån deras mammor för att klappas av turister.

Sydafrika som skrivit under afrikas djurhälsostrategi har nämligen ett ansvar att förhindra nya framtida pandemier. En av orsakerna varför parlamentet väljer att agera är på grund av nya siffror från organisationerna Blood lions och World Animal Protection. De har hittat 63 zoonotiska sjukdomar som visar en direkt koppling till lejon som lever och föds upp i fångenskap.

– Jag var helt överlycklig. Och det tror jag att hela vårt team också var, säger Louise de Waal från Blood Lions i en intervju med Läget om det nya förbudet.

Sydafrika har varit ledande i uppfödning av vilda djur för kommersiella syften. Mångmiljon industrin har på de senaste åren spridit sig därifrån till andra länder i Afrika. Den första lejonfarmen öppnades i Uganda för snart tre år sen med lejon från Sydafrika.

- Den här utvecklingen kommer vid rätt tillfälle innan industrin etablerar sig mer i andra afrikanska länder. Vi hoppas att Sydafrikas förbud kommer att ha en positiv påverkan på de andra länderna, berättar Edith Kabesiime från World Animal Protections för Läget.

Förbjudet har ännu inte trätt i kraft och att jaga lejon i det fria kommer fortfarande att tillåtas.

Lär dig mer om lejonens liv här:

Det finns bara 20 000 vilda lejon kvar i världen. Det är 90 procent mindre än vad som fanns förut. På Blood Lions hemsida kan du läsa mer om lejonens situation.

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.