Fans hoppas på livepublik under Eurovision

Eurovision Song Contest är tillbaka efter förra årets uppehåll. Tävlingen äger rum i Ahoy arena i Rotterdam, Nederländerna. Arrangörer och fans hoppas på publik på plats.

Tusse är Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest med låten Voices.

Eurovision Song Contest 2021 kommer ha publik på plats. Tävlingen hålls i år i staden Rotterdam i Nederländerna, samma stad som den var planerad att vara i förra året. Den fick då ställas i på grund av coronapandemin.

Årets plan kan komma att ändras då den pågående pandemin påverkar tävlingens format. Det finns tre alternativ på hur finalen kan komma att gå till beroende på hur spridningen av corona ser ut i den nederländska staden Rotterdam.

Den huvudsakliga planen är att majoriteten av artisterna ska uppträda på plats i Ahoy arenan i Rotterdam med upp till 80 procent av publiken på plats.

Ställdes in förra året

Förra året ställdes tävlingen in i på grund av pandemin så årets Eurovision blir en sorts revansch.

Exakt hur det kommer se ut beror på hur strikta de lokala restriktionerna är under finaldagen. Martin Österdahl, Eurovision Song Contests högsta ansvarige, skriver på tävlingens hemsida.

–Eurovision Song Contest kommer absolut tillbaka i maj trots pandemin men på grund av omständigheterna är det tyvärr omöjligt att ha samma format på tävlingen som vi är vana vid.

Hoppfulla fans

Anna Karlsson, 25 år, bor i Rotterdam och beskriver sig som ett stort Eurovision Song Contest fan.

–Jag har kollat på Eurovision så länge jag kan minnas, säger hon.

Trots att hon inte kommer vara på plats i arenan under finalen hoppas hon att det kommer vara publik där.

–Alla tyckte det var så tråkigt när det ställdes in förra året, jag är glad att det blir av i år. Oavsett i vilket format det blir. Men jag hoppas såklart på att det är publik i arenan. Det höjer stämningen jättemycket, säger Anna.

Viktiga datum:

Semifinal ett: 18 maj