”Döden blir normaliserad”

Diamant Salihu.

Konflikten mellan gängen Shottaz och Dödspatrullen har kopplats till ett tiotal mord sedan 2015. Med reportageboken ”Tills alla dör” försöker Diamant Salihu förklara hur vänner blev till dödsfiender.

Allt börjar med ett rån mot ett växelkontor i Täby 2015. Rånet blossar upp i en konflikt och vännerna från Rinkeby delas upp i två sidor. Snart begravs två ihjälskjutna tonåringar från varsin sida av konflikten bredvid varandra.

Ett och ett halvt år senare, i december 2016, skjuts två bröder ihjäl på ett café. När en manifestation mot våld genomförs i Rinkeby senare samma månad är Diamant Salihu på plats. Han är då journalist på Expressen och blir mer och mer insatt i en konflikt som eskalerar. Sedan 2017 jobbar han för SVT. Att förklara konflikten och allt runtomkring är svårt.

– Det är väldigt komplext. Det handlar om segregation och utanförskap. En blandning av många faktorer, säger Diamant Salihu.

Han beskriver hur droger och våld normaliseras. Till och med döden normaliseras. ”Tills alla dör” riktar sig till såväl eliten, politiker och makthavare, som ungdomar.

– Den riktar sig till båda grupperna. Jag har inte velat skriva en bok för de som är långt ifrån den här världen, säger Diamant Salihu.

Varför ska ungdomar läsa ”Tills alla dör”?

– För att få en djupare förståelse för en miljö som många verkar tycka är fascinerande. Man måste inse att det handlar om liv. Unga killar som skjuts ihjäl i våra förorter. Man måste förstå att verkligheten är mycket mer brutal. Det är inte som på film. Döden är snabb och brutal.

Diamant Salihu berättar att han redan fått fin respons. Unga killar som aldrig köpt böcker har hört av sig och berättat att de läser.

– Det är jag väldigt tacksam för.

Förhoppningsvis kan boken fungera som en tankeställare. Bidra till ökad förståelse och kanske till förändring.

– Det är allas ansvar. Allas angelägenhet. Att vi inte accepterar att det sker, säger Diamant Salihu.