Därför ska du handla i säsong

Det finns mycket man kan göra för hållbarheten. Att handla frukt och grönt i säsong är en av dem. Men vad menas med säsong och hur förhåller man sig till det som konsument?

Handlar man frukt och grönsaker i säsong, bidrar man till en enklare produktkedja där onödiga steg som paketering och långa transporter undviks.

Olga Nikolaou, 20, bor tillsammans med sin partner och båda är studenter. Billigt är det som gäller och därför har säsongstänket inte prioriterats. Men på sista tiden har hon tänkt på det alltmer. Samtidigt har globaliseringen lett till att det blivit svårare att finna det som är närodlat, menar hon.

– Man har själv blivit globaliserad i sin vardag. Att gå in i en matbutik som bara består av svensk produktion i säsong tror jag skulle upplevas som väldigt tomt, säger Olga Nikolaou.

– Har man köpt gurka på vintern så märker man av skillnaden - den smakar inte lika bra, berättar Olga Nikolaou, 20, som har hyfsat koll på vad som växer i svensk säsong.

Åsa Svenfelt, docent på KTH inom hållbar utveckling och framtidsstudier, berättar att fördelarna med att handla i säsong är flera. Man undviker onödiga transporter som i sin tur minskar utsläppen. Dessutom smakar livsmedel bättre och är mer näringsrika. Förutom det så stöttar man även lokala producenter - en viktig social faktor, menar hon.

Annika Carlsson Kanyama, docent inom industriell ekologi, nämner att det inte är så lätt att veta vad som är i säsong, då vissa livsmedel finns året runt. Men då gäller det att tänka logiskt.

– Om man går och köper tomater i januari och det ligger snö utanför, då kan man själv fatta att de inte har växt under Sveriges sol, säger hon.

Men allt har säsong någonstans i världen. Köper man apelsiner och bananer som skördats i Spanien och importerats hit, har man handlat i säsong. Däremot betyder det inte att valet varit klimatsmart då varorna odlats utanför landet. Ska man anpassa sig till svenska säsonger måste man därför vara redo att slopa det som inte går att odla på svensk mark, menar Kanyama.

– Då äter man nypon och svarta vinbär istället för apelsiner som också innehåller mycket C-vitamin, säger hon.

Studenten Olga Nikolaou är positiv till alternativet.

– Jag skulle kunna tänka att bara köra på svenska äpplen och päron på hösten exempelvis, säger hon.

Tips från experterna!

1. Titta på ursprungslandet för varan.

2. Frys frukt och grönt som du köper i säsong för att använda under resten av året.

3. Variera kosten enligt årstiderna.

Mer från: Vetenskap

Ny studie: Klimatvänlig skolmat går hem hos eleverna

Vetenskap Skolmatens klimatpåverkan minskade med 40%.

Olika hudfärger inte jämlikt representerade i läkarutbildningen

Vetenskap Endast 1-3 procent av bilderna i läkarutbildningens kurslitteratur är av mörkare hud.

De städar upp längst Stockholms kajer

Miljö Hittat över 500 elsparkcyklar och 18 ton bildäck.

Stadslivet utvecklar kaxigt beteende hos småfåglar

Nyheter Storstadsfåglarna är mer innovativa och mer aggressiva.

3 min

Ideella dykare städar upp i Stockholms vatten

Miljö "Det finns hur mycket som helst där nere"

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

Myasthenia Gravis – sjukdomen som drabbar kvinnor

Ekonomi Forskningen tyder på att östrogennivåerna kan vara orsaken bakom sjukdomen.

"Tänkande" övervakningskameror kanske redan finns hos dig

Tech Övervakningsteknik som kan "tänka".

Mer från: Läget

Prinsessan Madeleine hamnar sist i opinionsmätning

Det här är vad det faktiskt betyder

Allt färre använder kontanter

Trots det återstår nostalgifaktorn även för unga.

Stockholm är årets studentstad

Sveriges studenter verkar inte hålla med.

Att dela din garderob kan bli standarden

Reportage Läget möter modeentreprenören bakom Hack Your Closet

2 min

Oron efter dådet i Hjulsta - barnen rädda för att bli offer

Nyheter Det dödliga våldet i förorterna väcker allt mer oro inför framtiden bland barn och unga.