Ökat drogmissbruk bland unga under pandemin

Pandemin har påverkat ungas relation till droger. Läget har träffat två killar som berättar om deras missbruk och hur narkotikamarknaden har förändrats.

Anton och Erik röker på för första gången när de är 14 år. Anton gör det av grupptryck. Erik gör det på fyllan. Det dröjer inte länge innan de testar tyngre droger, både pulver och piller. I år fyller killarna 20 och använder fortfarande droger i vardagen.

Anton och Erik vänder sig till cannabis för att slappna av. Som många andra ungdomar med ADHD självmedicinerar de med droger. Erik kallar det för “ett typ av stödhjul”. Ett stödhjul han tar hjälp av nästan varje dag.

Killarna förklarar att tyngre droger tas i samband med alkohol.

– Jag har aldrig rökt en gås och sen blivit sugen på ett streck men med alkohol i blodet ändras det, säger Anton.

Varken Anton eller Erik gillar tunga droger. Ändå brukar de kokain, ecstacy och amfetamin.

– Det spelar ingen roll hur dåligt droger får dig att må, du kommer vara sugen på det nästa gång igen, berättar Erik.

– Jag tycker inte om det och jag vet att det är farligt, säger Anton.

Anton kallar sin situation ett beroende. Erik säger att han har dålig självdisciplin. Båda menar att suget är starkare än minnet av hur dåligt de mådde.

Enligt killarna har narkotikamarknaden förändrats under pandemin. De som säljer marijuana tjänar mindre och säljer därför tyngre, dyrare droger istället. Tunga droger som många i brist på det vanliga går över till.

Killarna tror även att distansundervisningen har påverkat. De berättar att deras yngre kompisar skickar snapchats när de röker på under lektionstid.

Ingrid Frykbäck, utredande socialsekreterare på ungdomsenheten, bekräftar att missbruket bland unga har ökat under pandemin. Hon förklarar att det brukar ha blivit bättre vid uppföljningsmötet men att ovanligt många unga har kommit tillbaka det senaste året.

Ingrid tror att unga missbrukar mer på grund av distansundervisningen, att unga känner sig ensamma och att unga tvingas stanna hemma under dåliga förhållanden.

Anton och Erik heter egentligen något annat.