På EM ska Rumbutis nå OS-drömmen – kan bli först på 29 år

Senast var det Johan Jonasson på OS i Barcelona 1992. I sommar kan David Rumbutis bli förste svenske herrgymnast i OS på 29 år. Men för att det ska bli verklighet behöver han prestera på EM i veckan.

Minst en finalplats. Det är vad David Rumbutis tror kommer krävas på EM för att få åka på OS i Tokyo i sommar.

På onsdag börjar EM i schweiziska Basel och Sverige har nio deltagare på mästerskapen i artistisk gymnastik. En av dessa är David Rumbutis. Men det är inte bara finalplatser och medaljer Rumbutis kämpar om.

Han är även högaktuell för den svenska truppen till OS i Tokyo i sommar. Men först måste 21-åringen övertyga Sveriges Olympiska Kommitté.

– Det känns jättebra, formen är på topp. Jag ska bara finslipa det sista och sen kör vi, säger David Rumbutis.

Vilka förväntningar har du på EM?

– Först och främst ska jag gå ut och ha kul. Känna av atmosfären. Sen har jag målsättningar om att ta mig till en mångkampsfinal och en hoppfinal.

Hur ser du på konkurrensen?

– Hoppet kommer vara det med mest konkurrens i, för det är många som kör svåra hopp och har varit duktiga länge. I mångkampen ligger jag bra till om jag är säker och stabil. Men jag ser nog ändå mina största chanser i hopp.

Redan på VM 2019 kvalade Rumbutis in till OS i sommar. Men för att nå en slutlig uttagning och en plats i den svenska truppen behövs minst en finalplats. Det tror i alla fall han själv.

– Visar jag att jag ligger bra till i mångkampen och kanske knäpper en hoppfinal. Så tror jag att de kommer ge mig ett fint besked. Jag hoppas på att få en plats redan i sommar. Men det beror på hur de ser på mitt EM och min utveckling, säger David Rumbutis.

Är OS i sommar ditt stora mål?

– Absolut är Tokyo ett stort mål. Men det är även alla tävlingar som kommer därefter. VM är i Tokyo två månader efter OS och är också ett stort mål för mig, säger han och fortsätter:

– Även kommande OS är stora mål. Där har man kanske större chanser efter att man varit på sitt första OS.

David Rumbutis och de övriga svenskarnas tävlingar kommer att sändas på SVT. Finalerna inleds på fredag och kommer visas i deras kanaler.

Mer från: Sport

Udda uppladdningen – med hockey-VM i augusti

Sport Redan i mitten av augusti ska världens bästa hockeyspelare spela VM.

Så lyckas du inom e-sport

Sport “Det viktiga är inte alltid vad man gör framför datorn utan vad man gör utanför datorn.”

Nazars mål -att simma 200 km

Simning "Jag ska simma till Finland".

Så är det att vara fotbollsdomare

Fotboll Hur vanligt är det med skrikiga föräldrar och tränare? Fotbollsdomaren Fawad Rahimi, 20, berättar om livet ...

Linus, 17, fotbollsfostrades i Barcelona - tränade jämte världsstjärnorna

Reportage "Jag minns att Puyol softade på träningsanläggningen".

Så känner fansen efter Zlatans EM-återbud

Sport "Vi har ju en del andra lirare också."

Tjejkvällar i Östersunds skatehall

Skejt Varje onsdagskväll är Cherry Bombers i skatehallen på Bangårdsgatan.

Elever som pluggar dataspel

Sport Läget har besökt en gymnasieskola med e-sportsprofil.