Mindre kött i skolmaten bra för klimatet

Mindre animalier och mer grönsaker i skolmaten är klimatvänligare än vanlig skolmat, utan att kosta mer eller ätas mindre av eleverna. Den nya menyn minskade klimatpåverkan med hela 40%. Detta visar en ny avhandling från Karolinska Institutet.

En ny avhandling från Karolinska Institutet undersöker hur man framställer klimatvänlig skolmat som är likvärdig med vanlig skolmat.

Resultatet var en mer klimatvänlig meny med samma näring, kostnad och konsumtion som den "vanliga" maten. Studien är unik då den undersöker klimatvänlig mat i relation till ungdomar, istället för till vuxna, som förekommer oftare.

Forskarna granskade den nya klimatvänliga menyn med hjälp av elever i årskurser 0-9 i Botkyrka kommun. (Ej eleverna på bilden).

Hur ser den optimala skolmaten ut?

Forskarna bakom avhandlingen använde sig av en matematisk modell för att förbättra skolmaten som serveras i Sverige. Resultatet blev en näringsrik tallrik med 40% mindre klimatpåverkan, som även var lik den vanliga skolmaten i livsmedelssammansättning och kostnad.

Den nya klimatvänliga menyn innehöll färre animaliska produkter som rött kött, fisk och fågel, och mer baljväxter och grönsaker. Men inga livsmedel blev helt uteslutna från lunchen.

Potatisen en vinnande gröda

Förutom mindre animalier och mer grönt, så innehöll menyn specifikt mer potatis. Förändringen var motiverat med att potatis är en stapelgröda i Sverige och gav därför ett bättre klimatavtryck.

För att dra ned på klimatpåverkan så tog menyn vara på de svenska stapelgrödorna, som potatis.

Vad tyckte eleverna?

För att undersöka hur eleverna tog emot den nya maten mättes svinn och konsumtion. Resultatet visade att det inte uppstod några större skillnader i hur mycket eleverna varken åt eller slängde maten.

Resultatet bevisar att det är möjligt att skapa skolmat som är bra för klimatet och hälsan, utan att kosta eller slängas mer.

Vad händer nu? 

Enligt forskning.se hoppas forskarna att kunna fortsätta testa metoden i fler skolor och kommuner, och vidareutveckla menyerna.

– Klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher utgör en lovande väg för att skapa hållbara matvanor i den yngre generationen. Det kan spela en viktig roll i våra ambitioner att förbättra folkhälsan samtidigt som vi bidrar till att uppfylla FN:s klimatmål, säger Patricia Eustachio Colombo, författaren till avhandlingen.

Avhandlingen

Relaterade ämnen

Mer från: Vetenskap

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

 Myasthenia Gravis – sjukdomen som drabbar kvinnor

Ekonomi Forskningen tyder på att östrogennivåerna kan vara orsaken bakom sjukdomen.

"Tänkande" övervakningskameror kanske redan finns hos dig

Tech Övervakningsteknik som kan "tänka".

Endast ett par procent av alla läkemedel blir godkända

Vetenskap Att få fram ett läkemedel kan vara skillnaden mellan liv och död. Vägen dit är dock både lång och komplicerad.

"Av största vikt" att behandla barns ångest i tid

Psykisk ohälsa Tidig behandling är avgörande.

Var med i Vårkollen

Vetenskap ”En trevlig stund i naturen”.

Supermånen - vad är egentligen så super?

Vetenskap Imorgon ser du supermånen, men det är inte så spännande som det låter.

Därför ska du handla i säsong

Vetenskap Läget har pratat med miljöexperter och en student.

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.