Nya villkorstrappan kritiseras: “Mer drastisk och mer repressiv än föregångaren”

I förra veckan skrotade polisen den av spelare, supportrar och klubbar hårt kritiserade villkorstrappan - en metod där bland annat läktarreduceringar använts som slagträ i kampen mot pyrotekniken på de svenska fotbollsarenorna. Polisen talar numera om en “proportionsprincip” men långt ifrån alla är övertygade om att de har ändrat sin inställning.

— De helt oproportionerliga tvångsåtgärderna mot klubbarna är ju kvar, säger Viktor Asp, Hammarbysupporter och redaktör för fanzinet Myten till Läget.

Hammarbys supportrar protesterar mot polisens villkorstrappa (bild från 2019).

Villkorstrappan har varit ett av de hetaste debattämnena inom svensk fotboll de senaste åren. Polisens stegrande modell för bestraffning för bland annat användning av bengaliska eldar har stött på hård kritik från såväl klubbar som supportrar och nu senast från spelare i form av en gemensam vädjan till polisen att slopa den.

Viktor Asp, Hammarbysupporter och redaktör för fanzinet Myten, har följt polisens arbete under en längre tid och säger så här om villkorstrappan.

— Det problematiska med villkorstrappan är att den är för drastisk och framtagen utan hänsyn och intresse för klubbarnas och supportrarnas situation. Det är väldigt frestande att villkora om publikneddragningar vid användning av pyroteknik eftersom det är ett brott och måste bekämpas av polismyndigheten. Men villkoren är inte skrivna på ett sätt som gör det möjligt för arrangören att efterleva dem.

Han ifrågasätter rimligheten i att ganska små organisationer som fotbollsklubbar förväntas visitera upp emot 30 000 åskådare i sökandet efter otillåten pyroteknik.

— Polisen tar inte hänsyn till det och för många supportrar är bengaler ett välkommet och uppskattat inslag på läktarna och man förstår inte varför polisen ser sig tvungna att sabotera en enorm kulturyttring för ett problem som för många inte ens existerar.

Skrotar modellen - men kritiken består

I förra veckan kom polisen med ett oväntat besked; man väljer att lyssna på kritikerna och skrota villkorstrappan inför säsongen 2021.

I en intervju med Fotboll Sthlm från tidigare i veckan fick Stefan Hector, chef för den nationella operativa avdelningen (Noa), och Magnus Roglert, jurist från rättsavdelningen, svara på frågor om den nya modellen, kallad “proportionsprincipen”.

Magnus Roglert sade då att begreppet villkorstrappan mycket riktigt går i graven och att det i den nya handlingsplanen läggs större vikt vid att bedömningarna ska vara proportionerliga med förseelsen.

Men Viktor Asp är kritisk.

— Jag har följt polisens kommunikation och arbete kring det här och jag skulle inte säga att jag tror på allt som de säger längre. När polisen kommunicerar någonting är alltid första tanken varför kommuniceras det här?, varför är det just den här informationen som de vill få ut? eftersom de är så ovilliga att tala med media i allmänhet. Man låter lite konspiratorisk men det må va skett, säger han.

Är det så att polisen bytt ut namnet “villkorstrappan” men behållit själva innehållet?

— Nja, de har inte behållit hela innehållet för den här stegringen där villkor följs av nedskärningar har inte jag hittat i handlingsplanen eller i det lite mer utförligare dokumentet som också finns. Men problematiken att det är helt oproportionerliga tvångsåtgärder mot fotbollsklubbar är ju kvar, så det är inte ett steg framåt för supportrar eller fotbollsklubbar, utan snarare ett steg i negativ riktning. Jag ser det här som en mer drastisk och mer repressiv handlingsplan än villkorstrappan vilket i sig är något av en bedrift.

I den nya proportionsprincipen lobbar polisen för användning av personliga matchbiljetter. Viktor Asp ser tre problem med detta; det första är att arrangören inte kommer kunna efterleva kontrollerna, det andra är att det tar bort tjusningen med att kunna röra sig fritt på ståplatsläktare och det tredje beskriver han som att det blir ett “storebror ser dig”-samhälle.

— För mig blir det problematiskt när man hela tiden utökar polisens befogenheter och möjlighet till övervakning utan att grunda det på fakta eller forskning eller känna för vad den andra parten tycker.

Hur skulle du vilja att polisen agerade istället?

— Jag hade önskat att polisen släppte prestigen och frågade sig själva; hur gör vi fotbollsevenemang så trygga som möjligt? Finns det kanske en poäng i att inte vara så repressiva mot just bengaler, finns det en poäng i att uppmuntra till det här som är fotbollskulturen? Hur det skulle kunna se ut i praktiken vet jag faktiskt inte men villkorstrappan handlar om någon sorts tanke att man ska bestraffa motparten till lydnad, jag önskar att man istället såg att hela fotbollsrörelsen måste samverka; supporterrörelsen, fotbollsklubbarna, polisen, även forskningen och att utgångspunkten ska vara hur gör vi det här så tryggt som möjligt och så bra som möjligt för så många människor som möjligt? Inte, hur tar vi kål på det här?

Relaterade ämnen

Mer från: Sport

"Vi kan inte fortsätta såhär i all evighet"

Fotboll Positivt resultat för Djurgården trots pandemin. Men framöver måste förändring ske.

"Vi fick gå ut och springa i minus 25 grader"

Sport Utbildningen på skidgymnasiet i Sveg spårade ur

Första transpersonen till OS?

Sport Tyngdlyftaren Laurel Hubbard från Nya Zeeland har goda chanser.

Ägarprotesterna: ”Driver klubben som en affärsverksamhet”

Sport Tusentals Manchester United-supportrar samlades utanför Old Trafford i söndags.

"Man kommer knappt ihåg hur det är att spela match"

Innebandy Hallidrotterna drabbats extra hårt av pandemin - Läget på plats hos Åkersberga IBF.

“Jag visste inte ens att man kunde bli elitidrottare då”

Pingis Anna-Carin var 30 år när hon fick MS. Fem år senare började resan mot världseliten.

”Är man beredd att köpa träning till sitt barn bör man ha koll på vem man köp...

Fotboll Inga krav på individuella fotbollstränare - vem tar ansvaret?

Han blev svensk mästare i schack som 14-åring

Sport Läget har pratat med helgens SM-vinnare, Edvin Trost.

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.