Calle, 22, lever på pokern: ”Det tar ordentligt på psyket”

En vanlig dag för Calle, 22, innebär att han vaknar sent på eftermiddagen för att sedan åka in till stan för att spela poker hela natten. Därefter lämnar han pokerklubben vid soluppgången med antingen tusentals kronor i fickorna eller flertalet månadshyror bortkastade.
Läget:s Philip Kämpe har pratat med den unga pokerspelaren som berättar om hur han hanterar framgångarna och motgångarna.

Vill du veta mer om spelberoende? Läs mer på: 1177 Vårdguiden

Drabbas du eller någon i din närhet negativt av spelande? Besök: Stödlinjen eller Sluta-spela.se

Telefonsamtalet med Calle en eftermiddag inleds med en gäspning från Calle. Jag frågar ifall han är nyvaken och han berättar att så är fallet. Calle har sedan ett par månader tillbaka börjat spela poker regelbundet på nätterna, natten innan vårt samtal har tillbringats på just detta vis. Jag frågar nyfiket hur det gick.

– Det gick faktiskt bra, jag vann 37 000 kr, säger Calle, som om det inte vore något konstigt.

Men faktum är att vinna sådana stora belopp är ingen garanti och som jag får höra senare i samtalet med Calle så är stora förluster minst lika vanliga.

Poker som har varit och fortfarande är boven till alldeles för många individers spelberoende ses därmed av många som ett fasansfullt turspel. En bild som Calle är väl medveten om. Just den synen finns nämligen hos dem som är närmast honom. Det är även därför Calle som egentligen heter något annat vill vara anonym.

– Jag vill inte att mina föräldrar ska få reda på hur mycket jag spelar. Jag har inte bestämt när och hur jag ska berätta för dem, förklarar Calle.

Båda hans föräldrar vet att han spelar poker, men inte var och hur stora belopp som gäller.

– Grejen med min mamma är att hon inte gillar sånt här. Jag skulle kunna komma hem och säga att jag vunnit en miljon och hon skulle inte vara imponerad, berättar han.

Calle vill vara anonym eftersom hans föräldrar inte vet om hans spelande. (Personen på bilden är inte Calle).

Spelproblem vanligt bland ungdomar

Calles mammas negativa åsikter om hans spelande är befogade. Statistik från 2018 framlyft av Folkhälsomyndigheten visar att bland ungdomar i åldern 18-19 år så har 2,5 procent ett problemspelande. Därtill har 2,5 procent i samma ålder en viss risk för spelproblem. Vi har i Sverige idag alltså extremt många ungdomar som riskerar att sätta sig själva i en situation med icke hanterbara skulder som kan leda till bland annat depression och ångest.

I samtalet med Calle slås jag av hur öppen och medveten han är om risken han tar.

– Min sämsta månad förlorade jag 22 000 kr. Då är det viktigt att vara stark mentalt och inte försöka spela tillbaka sina pengar direkt. Ibland är det bara otur, jag skulle säga 20-30 procent av poker är tur resten är skicklighet. Alla kommer dock förlora någon gång, men då måste man hålla koll på budgeten, säger Calle.

En månad spelade Calle bort 22 000 kr.

Trots riskerna besöker Calle en pokerklubb nästan varje dag i veckan. Klubben öppnar på eftermiddagen och då försöker Calle alltid vara på plats. Sedan hur länge han stannar varierar. Om det går bra för honom kan han spela tills halv nio nästa morgon, om det går sämre kan han vara där i bara en halvtimme.

– Jag försöker alltid vara där och kolla läget varje dag för att se vilket folk som är där. Det finns folk som är väldigt dåliga på poker. Så jag är med i en chat med vissa andra som spelar på klubben så att vi kan kordinera och skriva till varandra när de dåliga spelarna är på plats. Då vill man vara där så man kan spela. Annars spelar man bara mot varandra och andra bra spelare, då tar och ger man från varandra och i längden så går man med förlust, berättar Calle.

Började jobba på klubben

För ett halvår sedan var ett spelande med stora belopp ingen verklighet för Calle. Han var då en 22-årig kille med en studentexamen som jobbade heltid på en restaurang. Men han tröttnade på jobbet och sade upp sig. Han fick då höra talas om en pokerklubb i Stockholm genom några vänner som han brukade spela poker med på skoj. Väl inne i klubben och då nyligen arbetslös passade Calle på att fråga om klubben behövde folk.

– Jag tyckte det skulle vara kul att jobba som dealer. Så jag frågade ägaren om de behövde folk och han sa ja. Jag jobbade ett par veckor och tjänade 120 kr i timmen plus dricks. Men sedan insåg jag att många spelare var dåliga så då valde jag att börja spela själv. Det var helt sjukt hur folk kastade pengar. Det kunde komma in 50-åringar i kostym som bara kastade bort 50 000 kr på en kväll, berättar Calle.

Calle berättar att klubben ligger lite halvgömd och att han innan första gången förväntade sig ett mörkt och sunkigt ställe men fann till sin förvånad en fräsch lokal. Klubben fylls av vad Calle beskriver en majoritet ungdomar som han själv och utländska taxichaufförer. Därtill finns det enstaka fyllon men de flesta har ett vanligt jobb på dagarna. Det är därför klubben endast är öppen på nätterna. När Calle först började spela på klubben hade han inget jobb, vilket gjorde att han sov på dagarna och spelade poker på nätterna. En dygnsrytm han inte rekommenderar till någon.

– Jag hade en period på två månader när jag inte jobbade alls och det var inte bra mentalt. Jag var bara vaken på nätterna och man kände sig som en zombie, det var inte alls bra. Nu jobbar jag deltid för att betala skatt och få in lite rena pengar men även för att få rutiner, förklarar han.

Alla vinstpengar i kontanter

Ytterligare ett problem med spelandet på klubben är att alla vinster betalas ut i kontanter. Att vilja sätta in stora summor kontanter på sitt konto kan bli ett problem hos banken, något Calle försöker undvika.

– Jag känner vissa som blivit avstängda från Swish för att det överfört för stora belopp. Jag försöker hålla mig ren vid banken, en anledning till att jag har ett deltidsjobb, säger Calle.

Om man har vunnit mycket pengar har man ett par alternativ. Ett alternativ är att lämna kvar pengarna och låta klubben förvara dem tills nästa kväll. Eller så kan man ge kontanterna till en annan spelare som i utbyte swishar pengarna. Men på detta sätt blev Calle en gång nästan lurad på 15 000 kr och då hade han fått skylla sig själv. Det finns ingen att anmäla sådant bedrägeri till. Sista alternativet är att lägga pengarna i fickan och åka hem, men då är det bara taxi som gäller.

– Om man ska råna någon, då är det utanför den här klubben, skrattar Calle.

Jag frågor honom vad det mesta han har gått ut med i fickan.

– Haha då var det inte i en ficka utan i fickorna. Jag hade 55 000 kr, då var det direkt in i en taxi, inte en chans att jag skulle sätta mig på tunnelbanan med så mycket pengar i fickorna, säger han.

Vill börja plugga

Calle bor för tillfället själv i en 1:a och trots att han klarar att täcka sina utgifter med pokern är han inte säker på att det är en hållbar långsiktig lösning.

– Det är därför jag har deltidsjobbet, för att alltid ha tillräckligt för mat och hyra. Därför jag också har planer på att börja plugga som jag kan göra vid sidan av pokern, det är ju jävligt bra att skaffa sig en utbildning. Även om det absolut vore najs att leva på pokern livet ut så kanske det blir mer en hobby för mig i framtiden. Det är stressigt att leva på pokern, det tar ordentligt på psyket när det går mycket upp och ned, avslutar Calle.

Relaterade ämnen

Mer från: Personligt

Nu kan du dansa bort skolstressen

Reportage Allt fler unga är stressade över skola och livets krav.

Parasociala relationer

Reportage Från Zlatan till kpop. Hur bildar vi relationer med personer vi aldrig har träffat?

"Jag fick plocka upp mitt hår som låg på sängarna"

Reportage Hon trodde att hon skulle dö.

Att leva med döden runt hörnet

Reportage Pandemiåret ur en intensivvårdssjuksköterskas ögon.

2 min

Kan din klädstil avslöja var du bor?

Kultur Vi har undersökt stereotyperna i Stockholm.

Den levande blodsockermätaren

Personligt Möt Amanda och hunden Linton.

Oscar Ahlgren: från pojkrum till studio

Personligt På fredagen den 23 april släpptes singeln ”Vems fel är det”.

"Vissa ursäktar sig för sina problem och för att de tar min tid"

Intervju Psykologen Jonathan Namini berättar om hur det är jobba som psykolog.

Mer från: Läget

"Det är skönt att höra någon som pratar"

Berättarrösten fyller sällskapsfunktion när det varit distansundervisning

Ökad strålning i Tjernobyl

Vetenskap Något är på gång i Tjernobyl. Strålningsnivåerna i området ökar och forskare varnar nu för framtida olyckor.

“Kyckling är lika bra för klimatet som vegetariskt”

Ekonomi Kronfågels koncern och Livsmedelsverket har olika syn på kyckling.

2 min

Om blommor och bin

Vetenskap Varför är bin så viktiga för oss och vår natur? Läget besöker bikuporna på Campus Lappis.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.