Populärt med lustgas på fest – få känner till riskerna

Nervskador som är svåra att bota, skador på benmärgen och blodbrist är exempel på allvarliga biverkningar av lustgas. Gasen är lätt att få tag på och laglig att både sälja och använda. Trots varningar om risker använder allt fler unga lustgas på fester och krogen.

I centrala Stockholm finns en liten butik som säljer utrustning till hemmabaren. Färgglada glasflaskor med olika typer av smaksättning till drinkar pryder hyllorna. Här och var finns det olika verktyg, för att den som vill ska kunna fixa drinkar som ett proffs. Det säljs också gräddsifoner och patroner för den som vill spruta grädde på sin drink. Patronerna innehåller gasen dikväveoxid, eller som de flesta nog känner till den – lustgas.

Detta är en av många butiker där det är lätt att få tag på lustgas. I länder som Finland och Danmark är det olagligt att sälja lustgas i berusningssyfte. Någon sådan lagstiftning finns inte i Sverige idag. Detta ger företag möjlighet att till och med sälja lustgas och tillbehör som sifoner och ballonger med syftet att användas på fest för att få ett rus. De butiker som säljer köksredskap marknadsför inte lustgas i berusningssyfte, men det finns onlinebutiker som enbart säljer gasen riktat till festen. Flera av dem erbjuder hemkörning på helgkvällar. En av onlinebutikerna erbjuder expressleverans på fredagar och lördagar klockan 19-03. Då kommer lustgasen hem till dig på en timme.

Gräddsifon som kan användas för att fylla ballonger med lustgas.

Liam Basham är 16 år och är på festival för första gången i sitt liv. Det är sommar och fint väder, han och hans kompisar bor i tält och de går och tittar på olika artister som uppträder. På festivalen dricks det inte bara alkohol. Från ballonger i olika färger andas människor in lustgas, som ger ett euforiskt rus. Liam Basham testar också för första gången, och det blir inte den sista.

Det har gått fem år sedan Liam Basham var på festival och testade lustgas första gången. Nu har han fyllt 21 och berättar att lustgas är väldigt vanligt på fest. Han och hans vänner använder det nästan varje gång de dricker alkohol.

– Det blir kanske varannan vecka eller så, säger han.

Det har blivit en normal grej att ta lustgas, och de har inte varit oroliga för att någonting ska gå snett. Liam Basham tycker inte att det känns farligare än att dricka alkohol.

– Det finns inga risker!

Han skrattar och tillägger att han känner till risken att få syrebrist, men att han har hört att det är väldigt ovanligt att någon dör. Han berättar att han själv svimmade en gång när han fyllde en väldigt stor ballong med lustgas och andades in hela.

– Men då släppte jag ju ballongen och andades luft igen, säger han lättsamt.

Innan coronapandemin gick de ut och tog lustgas på krogen, nu när de inte kan gå ut längre blir det mycket lustgas hemma. Liam Basham plockar fram ett påskägg som han fick av en kompis under påskhelgen.

I påskägget finns godis, ballonger och patroner.

Uppfattningen som Liam Basham och många av hans vänner har, att inandning av lustgas är riskfritt, delas inte av Johanna Nordmark Grass som är överläkare på Giftinformationscentralen.

– Det är inte helt ofarligt, säger hon.

Giftinformationscentralen tar emot samtal från både sjukvården och privatpersoner. De svarar på frågor, bedömer, och ger behandlingsråd för akuta förgiftningar. I deras årsrapport för 2020 skriver de att de under året har intresserat sig lite extra för lustgas.

– Det är mycket som pekar på en ökad användning av lustgas, och vi får in fler och fler frågor om det, även om det fortfarande är på låga nivåer, säger Johanna Nordmark Grass.

Att få lustgas inom sjukvården under kontrollerade former är ingenting man behöver vara orolig för säger Johanna Nordmark Grass. Däremot ska man vara försiktig med att använda lustgas för ofta. Att dö av syrebrist av att använda lustgas är ovanligt. Men det finns andra risker med att använda lustgas regelbundet. Lustgas kan ge brist på vitamin B12 som är viktig för bland annat nervsystemet. Vid en stor brist av vitaminen kan nervskador eller skador på benmärgen uppstå. Man kan också få blodbrist. Ibland går det inte att helt reparera skadorna.

– Vissa tänker att de kan ta vitamin B12 som tillskott, och att det då inte är någon fara att fortsätta använda lustgas, men det funkar inte alltid, säger Johanna Nordmark Grass.

Lustgasen kan förstöra vitaminerna som finns i kroppen, så även om det finns vitaminer kan kroppen inte använda dem. Dessutom menar Johanna Nordmark Grass att det finns indikationer på att lustgas skulle kunna vara beroendeframkallande.

Exakt hur många fall som finns där lustgas har gett allvarliga skador kan Johanna Nordmark Grass inte säga. Det går inte heller att säga hur mycket lustgas en person behöver använda för att skador ska uppstå. Dock säger hon att personer som redan har brist på vitamin B12 har större risk att drabbas, någonting som är vanligt hos till exempel vegetarianer och veganer.

En av onlinebutikerna som säljer lustgas och erbjuder expressleverans på en timme skriver på sin hemsida att ”Lustgas är helt lagligt att använda i rekreationellt syfte, det är inte beroendeframkallande och skadar inte kroppen”. Det är motsatsen till vad Johanna Normark Grass berättar om riskerna för allvarliga biverkningar och beroende. När butiken får frågan om vilka belägg de har för texten blir stämningen spänd. En person på deras kundtjänst säger att de har läst att lustgas inte ska vara beroendeframkallande.

– Men det är klart att man kan bli beroende av allt, tillägger personen.

Vidare säger personen att de precis har startat sidan och missat att ta bort delen om att det inte skadar kroppen. Efter det vill de inte svara på fler frågor. En stund senare är hela texten borttagen.

Om det tillkommer någon lagstiftning i Sverige likt den som finns i några av våra grannländer i framtiden återstår att se. Giftinformationscentralen kommer att fortsätta utreda riskerna med lustgas och hur användningen ser ut framöver, enligt Johanna Nordmark Grass. Liam Basham känner sig inte särskilt oroad varken för biverkningar eller för att bli beroende.

– Det är inte som att jag sitter hemma och tar lustgas ensam, säger han.

Liam Basham med en lustgaspatron.

Relaterade ämnen

Mer från: Läget

1 min

Kristallers popularitet ökar

Till vad använder man kristaller egentligen?

“Om jag inte blir svettig, skakig och får panikångest, så kan det faktiskt gå...

Personporträtt Mariam Namow berättar om vägen till teaterscenen och yrkets bästa delar

"Ett steg i negativ riktning"

Sport Polisens nya giv i läktarfrågan kritiseras

Lever på pokern: ”Det tar ordentligt på psyket”

Reportage Calle, 22, berättar hur man hanterar en pokerförlust på 22 000 kr

2 min

Vad innebär egentligen fri hyressättning i nyproduktion?

Bostadsmarknaden I slutet av maj presenteras en statlig utredning av fri hyressättning i nyproduktion. Men vad innebär det?