Sveriges bibliotek har varit öppna under hela pandemin – förutom i slutet av december förra året, då regeringen (eller Folkhälsomyndigheten, det är osäkert vem som är ansvarig) rekommenderade dem att stänga. Det var dock på felaktiga grunder, och beslutet togs snabbt tillbaka. Bibliotek är viktiga för demokratin, och för att alla ska ha tillgång kunskap. Men de drabbas ändå av begränsningarna.
– Man får komma in, men man får inte sitta ner, säger Deniz Valentin på ungdomsbiblioteket Lava i Stockholm. Man går in för att låna den bok (eller musikinstrument!) man vill ha, och sen går man ut.
Förutom att låna böcker har Lava som fokus att vara en kreativ verkstad, vilket är svårt att helt digitalisera.
– Ungdomar kommer också till biblioteket för att få verktyg, material och utrymme, säger Deniz Valentin. Ungdomarna besöker också Lava för att träffa varandra, för många handlar det om det faktiska mötet.
Det är annorlunda för just ungdomar att tvingas sitta hemma, berättar platsforskaren Ola Thufvesson, expert inom samhällsvetenskapliga områden.
–De håller på att forma sin framtida identitet, säger han. Han anser att samhället efter coronapandemin måste gå samman för att på något sätt avdigitaliseras, och visa på att det finns mer humor och spontanitet i det fysiska mötet.
– Men det kan också få vara okej att vara hemma, säger Ola Thufvesson. Det kan finnas en oerhörd social press att hela tiden vara ute och göra saker, och att göra rätt saker. Och för de som tycker det är skönt att få sitta hemma, kan det här visa att det är okej.
Under påsklovet har ungdomsbiblioteket Lava haft digitala workshops, där deltagarna till exempel kan lära sig att redigera videor, eller skapa musik, men de har också tider då biblioteket är öppet.
– Det är ändå personer som kommer för att helt enkelt låna böcker, säger Deniz Valentin.