Inte helt grönt ljus för Gröna Lunds premiär

Gröna Lund sommaren 2017.

Isabella, 10 år, är ett av många ivriga barn som längtar efter Gröna Lunds premiärdag. Hon hade planerat ett besök på första bestämda öppningsdagen, men den efterlängtade premiären blir uppskjuten på grund av pandemin. Nu vill Gröna Lund istället öppna parken den 1:a maj. Trots det nya premiärdatumet går det ännu inte att boka biljetter på hemsidan.

– Det var tråkigt att de skjuter upp premiären, men det är väl för att folk är rädda för coronan och inte vill att smittspridningen ska öka, säger Isabella, 10 år, som var inställd på det första premiärdatumet.

Parken väntar fortfarande på ett öppningsbesked från regeringen för att få sätta igång biljettförsäljningen. Magnus Widell, VD för nöjesparken, förklarar i ett pressmeddelande att de mäter upp parkens ytor för att beräkna hur många gäster de kan släppa in. Enligt de nya bestämmelserna får nöjesparker endast ha en gäst per 20 kvadratmeter. Tivolit förväntar sig därför att det kommer bli väsentligt många färre besökare på parken än vanligtvis.

Innan Gröna Lund får öppna dörrarna för besökare väntas en ändring i begränsningslagen från regeringen, som förväntas att verkställas den 11 april. Folkhälsomyndigheten har dock stridit emot lagändringen och begärt att skjuta fram det avgörande beslutet till den tredje maj på grund av det nuvarande smittläget i Sverige.

Det är mer än ett år sedan det gick att åka berg-och-dalbana på det omtyckta nöjesfältet. När parken öppnar detta pandemi-år kommer det att se annorlunda ut från vad besökare är vana vid. Det går inte längre att köpa en entré- eller åkbiljett på plats, istället måste besökare boka sina besök i förväg på nöjesparkens hemsida.

Vännerna Isabella och Liv, 10 år.

– Jag är själv inte orolig för coronan, men jag vill inte ha en ökad smittspridning heller. Då kommer det ju ta ännu längre tid innan man får gå dit igen, säger Liv, 10 år.

Under högsäsong och helger kommer dagarna delas upp i två pass. Då får besökare välja mellan ett förmiddagspass, från klockan 9 till 15, eller eftermiddagspass, från klockan 16 till 22. För besökare över tio år kostar det 325 kronor att få både entré och fria åk inom den bokade tidsperioden. Biljetten kallas Ticket to ride.

– Jag fattar att det finns folk som tycker att man inte ska få gå på grund av coronan, typ som min pappa, men det är ju samtidigt väldigt roligt, säger Liv.

Relaterade ämnen

Mer från: Läget

1 min

Kristallers popularitet ökar

Till vad använder man kristaller egentligen?

“Om jag inte blir svettig, skakig och får panikångest, så kan det faktiskt gå...

Personporträtt Mariam Namow berättar om vägen till teaterscenen och yrkets bästa delar

"Ett steg i negativ riktning"

Sport Polisens nya giv i läktarfrågan kritiseras

Lever på pokern: ”Det tar ordentligt på psyket”

Reportage Calle, 22, berättar hur man hanterar en pokerförlust på 22 000 kr

2 min

Därför pratar alla om marknadshyror

Bostadsmarknaden I slutet av maj presenteras en statlig utredning av fri hyressättning i nyproduktion. Men vad innebär det?