Efter tre års tystnad berättar Soran Ismail nu sin sida av våldtäktsanklagelserna i SVT:s ”Persona non grata – Soran Ismail”. Han förnekar inte att han haft sex med kvinnorna som anmält honom. Däremot säger han att han inte gjort sig skyldig till övergrepp.
– En har sin upplevelse, en har en annan. Jag är så säker som jag kan vara på vad som har hänt och inte.
I dokumentären talar Soran Ismail om hatet han upplevde från allmänheten och hur det fick honom att dra sig tillbaka. Han berättar om hur läskigt det var att inte veta vad folk skulle säga eller tänka om honom.
– Jag kunde inte gå ut och riskera att möta det. Jag var för feg, säger han.
SVT kritiseras
Efter dokumentärens publicering har kritik riktats mot både Soran Ismails version och SVT:s val att publicera.
– Att i efterhand inse att man ”gjort någon illa” är att ha våldtagit. När. Ska. Män. Fatta, skriver SVT-profilen Clara Henry på Twitter.
En annan som reagerat starkt är advokaten Elisabeth Massi Fritz, som har företrätt flera av kvinnorna som anmält. Hon säger i ett uttalande att bara faktumet att public service gör den här dokumentären är stötande och traumatiserande för kvinnorna.
– De kvinnor jag företrätt har alla haft trovärdiga berättelser. Alla har mått dåligt och bär på trauman på grund av det som de har upplevt, skriver hon i ett uttalande.
Typisk historia för vår tid
Programbeställaren Helena Olsson försvarar publiceringen i ett blogginlägg på SVT:s hemsida. Där skriver hon att meningen med dokumentären inte är att ta ställning i skuldfrågan. Hon skriver att syftet är att belysa hur fort man kan dömas i allmänhetens ögon, oavsett om man är misstänkt i juridisk mening.
– Det är en typisk historia för vår tid, då sociala medier helt har förändrat villkoren för vad som snabbt blir allmänt känt i en större krets.
Ingen av de berörda kvinnorna har valt att delta i dokumentären och hittills har ingen av dem kommenterat publiceringen.