Sjunde april – dagen då allas hälsa sätts i fokus

Detta är en genrebild.

Våffeldagen, fettisdagen, kanelbullens dag och kladdkakans dag. Ja, det finns många dagar att fira i kalendern, men idag uppmärksammas en dag som är särskilt viktig när det kommer till hälsan – Världshälsodagen.

Under pandemin har det blivit tydligare att vissa människor i världen har bättre möjligheter att leva ett friskt liv och större möjlighet till bra sjukvård än andra. Där spelar olika faktorer in såsom var man är född, bor eller jobbar.

Bildandet av Världshälsodagen 

1950 startade World Health organization (WHO) Världshälsodagen för att varje år upplysa om världshälsan. Varför det blev just den sjunde april var för att WHO två år tidigare samma datum bildades som ett av FN:s fackorgan, det vill säga som en särskild organisation som bedriver frågor om hälsan runtom i världen. I år är temat ”en rättvisare och hälsosammare värld”.

Olika teman

Enligt Birgitta Lesko, som arbetar på Folkhälsomyndigheten i Sverige, har hon i mejlkontakt med Läget uppgett att WHO uppmanar alla länder att arbeta för målet som varje år har ett nytt tema. Tidigare år har WHO bland annat haft teman som depression, diabetes, mat och sjukvård. När det kommer till bestämmandet av temat skriver Birgitta Lesko i ett mejl till Läget:

”Angående vem som bestämmer temat så är det WHO själva, inget beslut från medlemsstaterna krävs och kampanjmaterialet är till för spridning och användning av den som vill. Även WHO:s Europaregionkontor, samt FN:s regionalkontor uppmärksammar årets tema.”

WHO har även idag klockan 17:00 en frågestund för allmänheten ifall man vill ställa frågor om Världshälsodagen. I år uppmanar även WHO att företag och länder hjälps åt så att vaccinationen mot corona börjar för alla, oavsett land, just idag. Enligt FN kan detta ses som en symbol för att alla tillsammans kan övervinna pandemin oavsett ett lands förutsättningar inom vården.

Relaterade ämnen

Mer från: Nyheter

2 min

Vad innebär egentligen fri hyressättning i nyproduktion?

Bostadsmarknaden I slutet av maj presenteras en statlig utredning av fri hyressättning i nyproduktion. Men vad innebär det?

Svårt för unga att ta sig ut på bostadsmarknaden – men kanske en lösning i sikte

Bostadsmarknaden Svårigheterna att ta sig ut på arbetsmarknaden kan lösas med ungbolån

HBTQI-personers rättigheter hotade

De vill höja åldern för transvård

Facebook rensar bluffinlägg

Nyheter 16.000 konton bortrensade

Nya detaljer om åtalet för grova barnövergrepp

Uppdatering Övergreppen ska ha skett under flera års tid

Prins Philip död

Brittiska kungahuset Skulle blivit 100 år i juni

Hemlig chatt i fokus på gängrättegång

Vårbynätverket Mord, människorov och synnerligen grovt narkotikabrott är bara några av brotten i rättegången mot Vårbynätv...

38 dagar i Amazonas efter flygkrasch

"Jag kommer aldrig flyga för den illegala gruvnäringen igen"

Mer från: Läget

1 min

Kristallers popularitet ökar

Till vad använder man kristaller egentligen?

“Om jag inte blir svettig, skakig och får panikångest, så kan det faktiskt gå...

Personporträtt Mariam Namow berättar om vägen till teaterscenen och yrkets bästa delar

"Ett steg i negativ riktning"

Sport Polisens nya giv i läktarfrågan kritiseras

Lever på pokern: ”Det tar ordentligt på psyket”

Reportage Calle, 22, berättar hur man hanterar en pokerförlust på 22 000 kr

2 min

Vad innebär egentligen fri hyressättning i nyproduktion?

Bostadsmarknaden I slutet av maj presenteras en statlig utredning av fri hyressättning i nyproduktion. Men vad innebär det?