"Ingen ber en tiggare skatta på pengarna i pappmuggen"

I en bransch med dåligt kollektivavtal och nästintill obefintlig ob-ersättning är dricksen de restauranganställdas bonus och motivation. Men detta försvinner när de tvingas skatta på något som många anser vara en gåva.

Serveringspersonal är en av de yrkesgrupper som sedan 2012 måste skatta på dricks som ges av gästerna.

Belysningen är dimmad och sprider ett varmt ljus över lokalen. I köket skramlar personalen med disk men ljudet överröstas av den dova musiken och gästernas sorl. De som vill fortsätta kvällen har flyttat sig från de dukbeklädda borden till höga stolar runt baren. Resten av gästerna ska snart börja röra sig hem. Ett äldre par har precis ätit upp sin middag och i väntan på notan tar kvinnan en sista klunk av sitt vin medan mannen rotar i rockens innerficka. Han betalar för middagen med kontanter och lägger dit ytterligare en hundralapp samtidigt som han nickar mot servitören.

– För mig är dricks en belöning som jag får för att jag gör ett bra jobb. Det motiverar mig till att jobba hårdare och ge ännu bättre service, berättar Alexander.

Dricks är en gåva

Inom restaurangnäringen förekommer det ofta att gäster betalar dricks som en frivillig betalning utöver vad som står på notan. Många ser detta som en gåva som visar uppskattning för god service, men denna gåva måste sedan beskattas.

Alexander jobbar som servitör på en restaurang i Stockholm. Han menar likt många andra att dricks är en gåva, något som ges för att visa uppskattning. Varför dricks ska beskattas har han svårt att förstå, och anser att det tar bort den enda moroten som finns i restaurangbranschen eftersom man inte får någon annan typ av provision.

– Vi i branschen jobbar under rätt kassa förhållanden. Långa pass, sena kvällar och ibland ganska otrevliga och stökiga gäster. Medan andra får 100 procent ob-ersättning får vi knappt 20 kronor i timmen, och då betyder dricksen mycket.

Skattepliktig ersättning för arbete

Enligt Skatteverket räknas dricks som en anställd får av kunder som skattepliktig ersättning för arbete, vilket ska anges i den anställdas inkomstdeklaration. Den sortens dricks är inget som företaget måste bokföra. Om dricks däremot samlas ihop av arbetsgivaren som sedan fördelar den till anställda ska betalningen ses som om den kommit från arbetsgivaren. Det innebär att dricksen är inkomst för företaget och lön för anställda, vilket ställer krav på skatteavdrag och redovisning av arbetsgivaravgifter. Detta gäller även dricks som betalas med kontokort eller på annat elektroniskt sätt då dricksbeloppen kommer in på företagets konto.

En av Skatteverkets handläggare förklarar att dricks är en ersättning som man får för att utföra en tjänst. Oavsett om en ersättning ges i form av pengar eller varor så tjänar man något och allt man tjänar räknas som en inkomst. Eftersom dricks då ses som lön ska den också beskattas precis som alla andra inkomster.

– Mitt jobb handlar om att göra folk glada och se till att de har en bra kväll, berättar Mattias.

”Kunderna är inte personalens arbetsgivare”

Att dricks är lön håller däremot Mattias inte med om. Han jobbar i baren på en populär krog i Stockholm och har precis blandat färdigt en Margarita. På andra sidan bardisken står människorna trångt och alla vill ha något att dricka. En öl. Ett glas vin. Något syrligt. Två killar som står lutade mot kanten beställer varsitt järn för att fira att lönen precis har trillat in

Enligt Mattias kan dricks inte ses som lön eftersom kunderna inte är personalens arbetsgivare. Då dricks inte är lön borde den inte heller beskattas.

– Om dricksen jag får varje månad sågs som en inkomst skulle jag vara mer än glad att skatta på den. Men den är inte pensionsgrundande och kan inte räknas med när man söker ett lån, vilket visar att dricks inte ses som lön, berättar han.

Mattias fortsätter och säger att de anställda inte tjänar någonting på att beskatta dricksen, utan det är bara staten som drar in extra pengar. Att det görs genom att anställda tvingas skatta på gåvor de får från kunder tycker han är märkligt.

– När jag får dricks är det för att kunden tycker att jag gör ett bra jobb. Det är en gåva två människor emellan. Om dricks ska beskattas borde det även gälla andra gåvor, men ingen ber en tiggare skatta på pengarna i pappmuggen.

Namnen i texten är fingerade. 

Mer från: Nöje

1 min

Läget testar årets julklapp!

Recension Utomhustrenden har ökat markant till följd av pandem...

1 min

Läget planterar tomater!

LÄGET LYSSNAR Lyssna på när Läget snackar odling

"Ingen ber en tiggare skatta på pengarna i pappmuggen"

REPORTAGE Restauranganställdas motivation försvinner när de tvingas skatta på dricks

1 min

Indieartisten Phoebe Bridgers gör världsturné – men stannar i hemmet

MUSIK På "världsturnén" spelar Bridgers från olika rum i sitt hem.

Kulturen kan berikas av coronakrisen

KULTUR Coronakrisen påverkar vårt samhälle på många negativa sätt men en positiv följd av krisen är att kulturen k...

2 min

Hon satsade helhjärtat på standup

Julia Herou sa upp sig från jobbet för att satsa på standup.

53 sec

Båtsemester kan bli nya Kanarieöarna

LÄGET LYSSNAR Många svenskar kvar i Sverige under semestern

1 min

16 minuter - så länge spelade Lorentz

LÄGET LYSSNAR Den grammisbelönade artisten direktsände en gratiskonsert

Mer från: Läget

4 min

"Det kanske bara var en härlig stund"

INTERVJU Många har erfarenhet av träffa någon man klickar med, men hur vet man egentligen om det kommer att leda til...

"Hong Kong will take your breath away"

SJUKVÅRD Våren 2003 drabbas världen av rädsla för en global pandemi

50 sec

Diagonala övergångsställen på försök i Stockholm

I oktober blev Stockholms stad först i Norden med att införa diagonala övergångsställen

2 min

Märker hundarna av pandemin?

Josefine Sundh driver ett hunddagis i Vega. Läget fi...

2 min

Produktionsbolaget Mastiff i blåsväder

Produktionsbolaget som ligger bakom succeprogrammet ...