Alternativa studentfiranden

Inställda mösspåtagningar, avbokade studentskivor och begränsade utspring kan få vem som helst att tappa gnistan efter tre år på gymnasiet. Men Stockholms studenter har hittat egna sätt att fira dagen som ska bli den bästa i deras liv.

Årets studentfirande blir inte som det har varit tidigare år.

– Det är väldigt tråkigt att det blev så här och inte som vi hade tänkt oss, men vi försöker göra det bästa av situationen, berättar Maja Bergkvist som går sista året på Södra Latins gymnasium i Stockholm.

Studenternas lösningar 

I och med det nya coronaviruset blir årets studentfirande allt annat än traditionellt. För att minska smittspridningen har klassiska tillställningar som mösspåtagningen på valborg, klassernas egna studentskivor, och flakåkningen genom stan tvingats utebli.

Maja Bergkvist berättar att studentdagen egentligen skulle ha bestått av en studentfrukost med alla klasser, gemensam lunch i skolan, sång och tal i aulan och till sist skulle de få springa ut framför sina familjer och vänner. Nu kommer det bli annorlunda.

– Vår klass kommer vara ensamma i skolan klockan 8 på morgonen. Då får vi våra betyg och sedan springer vi ut framför lärarna eftersom det inte får vara någon stor publik.

För att studenterna ändå ska få sitt utspring har många skolor valt att sprida ut det över flera dagar så klasserna kan komma var för sig och springa ut ensamma. Men trots att det inte blir något vanligt firande så har Maja Bergkvist en heldag planerad.

– Efter att vi har sprungit ut på morgonen kommer vi ha en champagnebrunch hemma hos en i klassen. Sedan har jag en egen mottagning hemma med släkten och några kompisar som går i andra skolor och på kvällen kommer klassen samlas igen för att fira, förmodligen på någon uteservering.

Maja Bergkvists klass hade en egen mösspåtagning när det riktiga blev inställd.

"Det ska kännas som att vi verkligen firar"

Även Tyra Eklås Chintoh, som går sista året på Kulturama i Stockholm, kommer fira studenten ordentligt. Hennes klass börjar dagen med champagnefrukost på en MC-klubb där en klasskompis pappa är medlem. Sedan blir det utspring ensamma i skolan följt av en egen studentmottagning hemma i trädgården så att även de äldre släktingarna vågar komma. Senare på kvällen kommer en i klassen ha en fest hemma hos sig där alla firar tillsammans.

Tyra Eklås Chintoh berättar att de tvingades ställa in sin studentskiva och avboka flaket men att det trots allt blir en bra student.

– Vi har försökt lösa allt så bra som möjligt för att det ändå ska kännas som att vi verkligen firar. Jag tycker inte att skolan har gjort jättemycket för oss men vi i klassen har hittat på egna saker och gått runt i våra studentmössor för att det ändå ska kännas som på riktigt.

Maja Bergkvist och Tyra Eklås Chintoh håller med varandra om att studenten inte alls blir som de hade trott, men att det kommer vara en väldigt bra dag ändå.

– Man märker att studenterna har kommit på kreativa lösningar för att se till att de verkligen firar trots omständigheterna. Även fast man såklart är lite besviken så blir allt bra så länge man har rätt inställning och alla är verkligen taggade på att äntligen få ta studenten, säger Tyra Eklås Chintoh.

Tyra Eklås Chintoh är taggad på studenten trots att det inte blir som de hade planerat.

Mer från: Nyheter

50 sec

Diagonala övergångsställen på försök i Stockholm

I oktober blev Stockholms stad först i Norden med att införa diagonala övergångsställen

Nya djurskyddsregler ska minska antalet hemlösa katter

DJURSKYDD Kattägare ansvariga för att inga oplanerade kattungar blir till.

Alternativa studentfiranden

STUDENTEN Stockholms studenter hittar egna sätt att fira på

51 sec

Ny skatt på plastpåsar

RADIO Märks redan av i affärerna

2 min

Att jobba med covid-sjuka, och att inte göra det

Läget träffar en läkarstudent

2 min

Paolo Robertos ursäkt är ingen ursäkt

LÄGET LYSSNAR Paolo Roberto skyller sitt sexköp på ett självskadebeteende men det är ingen ursäkt för att vara en torsk

1 min

Tomma tunnelbanor i rusningstrafiken

LÄGET LYSSNAR Stockholmarna undviker kollektivtrafiken efter myndigheternas rekommendationer, men många är besvikna på SL...

1 min

Bästa filmskolan i Sverige 2020

LÄGET LYSSNAR Ölands folkhögskolas dokumentärfilmsutbildning utsedd till bäst filmskola i år.

Mer från: Läget

4 min

"Det kanske bara var en härlig stund"

INTERVJU Många har erfarenhet av träffa någon man klickar med, men hur vet man egentligen om det kommer att leda til...

"Hong Kong will take your breath away"

SJUKVÅRD Våren 2003 drabbas världen av rädsla för en global pandemi

50 sec

Diagonala övergångsställen på försök i Stockholm

I oktober blev Stockholms stad först i Norden med att införa diagonala övergångsställen

2 min

Märker hundarna av pandemin?

Josefine Sundh driver ett hunddagis i Vega. Läget fi...

2 min

Produktionsbolaget Mastiff i blåsväder

Produktionsbolaget som ligger bakom succeprogrammet ...