Unga kan också bli sjuka av corona

Riskgruppen för corona och covid-19 är framför allt 70-plusare. Men unga och friska personer kan också bli sjuka av corona. Lykke von Meyburg fick andnöd och blev inlagd på sjukhus. ”Kommer jag dö nu?” var hennes enda tanke på akuten.

Lykke von Meyburg, 22 år fick svår andnöd när hon gick på promenad

Lykke von Meyburg är 22 år gammal och bor i Stockholm. Hon är frisk och har inga underliggande sjukdomar. Folkhälsomyndigheten säger att för de flesta som inte är 70-plus eller har underliggande sjukdomar ger viruset en vanlig eller lite jobbigare förkylning. Ändå har Lykke varit sjuk i covid-19 i tre veckor och blev över en natt inlagd på sjukhus när hon fick svår andnöd.

Lykkes symptom började som vanligt med hög feber, halsont och hosta. Efter en vecka började hon känna sig bättre och gick ut på en kvällspromenad. Det var då hon kände att hon började få svårt med andningen. Hon blev allt sämre men lyckades ta sig hem. När hon kom hem svimmade hon.

Lykke berättar att hennes pojkvän tog henne till akuten och om hur hon blev bemött där.

– Först kommer man in på den vanlig akutmottagningen. Där fick man stå på ett kryss långt bort från alla andra och berätta om sina symptom. När jag förklarade att jag inte kunde andas misstänkte de corona och jag fick gå till ett tält och vänta där.

I tältet tar de ens feber och man får berätta mer ingående om ens symptom och hur man mår.

– Men det värsta är att man blir helt ensam. När jag skulle gå in i tältet så var min pojkvän tvungen att gå. De sa att han inte fick följa med. Så man måste klara sig helt själv hela tiden. Det är sjukt läskigt. Ingen får ju hälsa på eller nånting.

Lykke berättar att hon sedan blev tilldelad en säng på akutmottagningen för corona. Där testar de en för covid-19 och tar flera olika prover och tester.

Inne på akuten är man helt ensam. Ingen får hälsa på.

– Miljön är skrämmande. Alla läkare går runt med skyddsutrustning och ingen vågade närma sig mig, eller röra mig. Alla är så rädda för att bli smittade.

Det var många som var betydligt sämre än Lykke som låg runt omkring henne.

– Jag hörde de som låg bredvid mig. Många var jättesjuka. De undrade vad som skulle hända med dem. Vissa fick åka till intensiven. Döden kändes nära, jag var omringad av död. Så jag började ju själv tänka, ”kommer jag dö nu?”.

Över natten började Lykke må bättre och hon blev utskriven dagen efter och fick åka hem. Sedan sjukhusbesöket har hon legat hemma i ungefär en vecka. På tisdagen den 19 maj fick hon komma tillbaka till jobbet.

– Det har varit ett stressmoment att inte få jobba. Man får ju ersättning men det har ändå känts stressigt rent ekonomiskt, säger Lykke.

Lykke berättar att hon blev chockad över att hon blev så sjuk som hon blev. Det var inte något som hon var förberedd på.

– Jag anser mig själv vara en frisk person så jag trodde absolut inte att jag skulle drabbas av andningssvårigheter. Jag har verkligen insett att man aldrig ska gå runt och tro att man är helt säker bara för att man är ung, säger hon.

Relaterade ämnen

Mer från: Nyheter

Nya djurskyddsregler ska minska antalet hemlösa katter

DJURSKYDD Kattägare ansvariga för att inga oplanerade kattungar blir till.

Alternativa studentfiranden

STUDENTEN Stockholms studenter hittar egna sätt att fira på

51 sec

Ny skatt på plastpåsar

RADIO Märks redan av i affärerna

2 min

Att jobba med covid-sjuka, och att inte göra det

Läget träffar en läkarstudent

2 min

Paolo Robertos ursäkt är ingen ursäkt

LÄGET LYSSNAR Paolo Roberto skyller sitt sexköp på ett självskadebeteende men det är ingen ursäkt för att vara en torsk

1 min

Tomma tunnelbanor i rusningstrafiken

LÄGET LYSSNAR Stockholmarna undviker kollektivtrafiken efter myndigheternas rekommendationer, men många är besvikna på SL...

49 sec

Partybussar ersätter studentflaken

INRIKES Istället för studentflak åker studenterna partybuss

2 min

Svenska turister är utfrysta i Europa

CORONA Otto Westling, 27 år säger vad han tycker om svenskarnas behandling

Mer från: Läget

3 min

Läget på utställning

LÄGET LYSSNAR Alice Aycock ställer ut på Djurgården

Nya djurskyddsregler ska minska antalet hemlösa katter

DJURSKYDD Kattägare ansvariga för att inga oplanerade kattungar blir till.

”Att få panik och ge upp kommer inte hjälpa”

Omställningen till digital undervisning var inte hel...

Solbränd eller inte – så solar du säkert

SOLSKYDD Vilka solskydd kan man egentligen lita på?

1 min

Läget planterar tomater!

LÄGET LYSSNAR Lyssna på när Läget snackar odling