P-piller minskar i popularitet – Förändring och framtid för preventivmedlen

Svenska kvinnor har generellt sämre kunskap om preventivmedel än de i andra nordiska länder. Samtidigt väljer allt fler unga kvinnor hormonspiral framför p-piller.

Helena Kopp Kallner från Karolinska Institutet berättar om risker, forskning och framtid för preventivmedel.

P-piller är fortfarande det mest använda preventivmedlet.

En rapport från Socialstyrelsen visar att antalet kvinnor som använder så kallade långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral och p-stav, ökar kraftigt. Däremot har p-piller minskat i popularitet.

Läkemedelsverket ändrade sina rekommendationer gällande preventivmedel 2014. Då började man i större utsträckning föreslå just långtidsverkande preventivmedel även till yngre kvinnor, förklarar forskaren Helena Hognert på Sahlgrenska Universitetssjukhus hemsida. Tidigare hade dessa främst skrivits ut åt kvinnor som varit gravida.

Helena Kopp Kallner som är forskare i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet förklarar att det finns många anledningar till förändringen: Färre biverkningar, starkare skydd mot graviditet och fler positiva hälsoeffekter. Dessutom behöver man inte äta ett piller en gång om dagen utan har skyddet insatt i kroppen i flera år. Hormonspiralen ger inte heller någon ökad risk för blodproppar.

Blodproppar och sämre kunskap i Sverige

Rädslan för blodproppar och p-piller har diskuterats mycket genom åren. Det har under många år har rapporterats i omgångar om olika fall där kvinnor fått allvarliga blodproppar på grund av p-piller. Enligt Helena Kopp Kallner finns det fortfarande risk för detta, men de är väldigt ovanliga.

– Riskerna är de samma sedan 90-talet och är enormt små, 2-20 personer på 10 000. Risken att dö av en blodpropp är enormt små, det är större risk att dö i en bilolycka, säger Helena Kopp Kallner.

Forskning visar att svenska kvinnor har lägre kunskap om preventivmedel än kvinnor i andra nordiska länder. Man har en starkare skepsis kring hormoner, och är mer fokuserad på biverkningarna än de positiva hälsoeffekterna. Enligt Helena Kopp Kallner är hormonella preventivmedel det bästa botemedlet mot svår mensvärk, kraftiga blödningar och PMS.

– Vi matas med negativa saker om hormoner och väldigt få känner till de positiva effekterna. Då kan det vara svårt att förstå varför man ska använda dem, säger Helena Kopp Kallner.

Framtidens preventivmedel

I framtiden hoppas Helena Kopp Kallner att man kan skräddarsy preventivmedel efter den individuella kvinnans behov och önskemål. Hon tror också att man kommer se en utveckling av långtidsverkande preventivmedel.

Vad gäller preventivmedel för män så forskas det för fullt, bland annat på en korttidsverkande gel som kan liknas vid kvinnors p-piller. Även där hoppas hon se en utveckling, och tror att många män vill ta mer ansvar på området.

– Många, framförallt unga, män är rädda för att göra kvinnor gravida och för att inte få vara med och bestämma. Jag tror att de också vill bestämma över sin egen fertilitet, säger Helena Kopp Kallner.

Relaterade ämnen

Mer från: Vetenskap

"Hong Kong will take your breath away"

SJUKVÅRD Våren 2003 drabbas världen av rädsla för en global pandemi

Solbränd eller inte – så solar du säkert

SOLSKYDD Vilka solskydd kan man egentligen lita på?

46 sec

Stadsvandring i nytt format

Historikern lotsar dig genom Södermalms arbetarklasshistoria.

2 min

Blodgiveri under coronapandemi?

LÄGET LYSSNAR Häng med Läget på blodgivning

4 min

"Hade vi inte haft restriktioner hade vi kanske redan nu uppnått flockimmunitet"

LÄGET LYSSNAR Är det säkert att man blir immun om man haft viruset?

”Kan man välja bort att äta Black Beauty så gör man det.”

Krönika Hästar räknas som livsmedelsproducerade – så när får vi äta dem?

Därför äter vi inte häst

VETENSKAP Att äta häst har länge varit tabubelagt – men det kan vara bra för miljön

Förändring och framtid för preventivmedlen

PREVENTIVMEDEL Helena Kopp Kallner från Karolinska Institutet berättar om risker, forskning och framtid för preventivmedlen.

Mer från: Läget

4 min

"Det kanske bara var en härlig stund"

INTERVJU Många har erfarenhet av träffa någon man klickar med, men hur vet man egentligen om det kommer att leda til...

"Hong Kong will take your breath away"

SJUKVÅRD Våren 2003 drabbas världen av rädsla för en global pandemi

50 sec

Diagonala övergångsställen på försök i Stockholm

I oktober blev Stockholms stad först i Norden med att införa diagonala övergångsställen

2 min

Märker hundarna av pandemin?

Josefine Sundh driver ett hunddagis i Vega. Läget fi...

2 min

Produktionsbolaget Mastiff i blåsväder

Produktionsbolaget som ligger bakom succeprogrammet ...