Forskare uppmanar: "skyll inte mobilberoende på ungdomar"

Smartphones har en knarkliknande effekt på hjärnan. Är vi fast i en evolutionär fälla?

En dörr till miljontals sociala kontakter får plats i byxfickan. Trots det känner de mest aktiva smartphoneanvändarna sig mer ensamma och deprimerade, det visar en studie från San Francisco State University. Att konstant vara beredd på nya meddelanden och notiser leder även till ett ökat multitaskande som stör koncentrationen och prestationen. Erik Peper och Richard Harvey, som utförde studien, kallar det för “semitasking”. De menar att man gör dubbelt så många saker, men hälften så bra.

Beroendet av smartphones skapar anslutningar i hjärnan som liknar dem hos opioidberoende personer. Enligt Peper kan beroendet kopplas till överlevnadsinstinkter som har utvecklats under miljontals år. Bilderna på skärmen triggar samma uppmärksamhet som krävdes för att upptäcka om en sabeltandad tiger förföljde en.

Techbolag tjänar stora pengar på beroendet. Peper och Harvey menar att företagen skapar beroende genom en “evolutionär fälla”. Systemet är skräddarsytt för att fånga uppmärksamhet, och därför är det fel att beskylla ungdomar och andra för sitt beroende.

Ett beroende är svårt att bli av med, speciellt om det rotar sig i tider då vi hade höftskynken utan smartphone-ficka. Enligt Peper och Harvey behöver vi inse att vi blir manipulerade av techbolag och därefter ta befäl över våra sociala förbindelser. Vi kan till exempel stänga av notiser och planera in speciella tider för att svara på meddelanden.