Denna bakterie hotar olivindustrin – så här vill forskare stoppa den

Röda kryss markerar de träd som behöver tas bort för att minska spridningen av bakterien Xylella fastidiosa.

Bakterien Xylella fastidiosa har sedan 2013 kraftigt minskat skördar och spridit sig till flera länder. Nu visar en ny studie vad som kan hända, och vad som behöver göras för att hindra det.

Forskare har i en ny studie uppskattat potentiella effekter som bakterien Xylella fastidiosa kan ha på olivindustrin i Spanien, Italien och Grekland, och pekar dessutom på vilka åtgärder som behövs för att hindra spridningen av bakterien.

Xylella fastidiosa, förkortat Xf, sprids av insekter och begränsar hur vatten och näring färdas i olivträd. Med tiden vissnar träden och dör.

Xf kan hittas på körsbär-, mandel- och plommonträd också, men kopplas till oliver efter att det hittades i olivträd i Italien 2013. Sedan dess har bakterien minskat skördar med 60% i Italien, och spridit sig till Spanien, Frankrike och Portugal.

Forskarna konstaterar i rapporten att i värsta fall kan Xf leda till förluster på över 20 miljarder euro i Europa de kommande femtio åren.

Enligt BBC forskas det nu om flera åtgärder som ska minska spridningen av Xf. Det handlar om insektsavvisande lera och analyser som kan visa vilka träd som är mer sannolika att få Xf. Dessutom plockas infekterade träd bort för att minska smittspridning. Hoppet är att dessa åtgärder inte bara hjälper olivindustrin, utan även andra sektorer som konsumtion och turism.

Trots detta bör konsumenter förvänta sig högre priser.

– Den förväntade effekten kan bli att utbudet minskar, säger rapportens huvudförfattare Kevin Schneider från Wageningen University i Nederländerna till BBC.

– Och jag räknar med att konsumenterna får det sämre om priserna ökar.

Medan dessa åtgärder kan förhindra några av de värsta fallen tror forskarna att det krävs resistenta träd för att lösa problemet helt och hållet.

– Att leta efter resistenta sorter eller immuna arter är en av dem mest lovande och miljövänliga långsiktslösningarna som europeiska forskare ålägger relevant forskning till, säger Dr Maria Saponari från italienska forskargruppen National Research Council till BBC.

Vidare säger Saponari att insektskontroll kommer vara avgörande för att stoppa Xf, något som också forskas just nu.

Än så länge har två trädsorter som är resistenta mot Xylella fastidiosa hittats, men studien uppmärksammar att mer forskning krävs för att vidare minska, eller utrota, Xylella fastidiosas förödande effekter på olivindustrin.

Mer från: Vetenskap

Solbränd eller inte – så solar du säkert

SOLSKYDD Vilka solskydd kan man egentligen lita på?

46 sec

Stadsvandring i nytt format

Historikern lotsar dig genom Södermalms arbetarklasshistoria.

Blodgiveri under coronapandemi?

LÄGET LYSSNAR Häng med Läget på blodgivning

"Hade vi inte haft restriktioner hade vi kanske redan nu uppnått flockimmunitet"

LÄGET LYSSNAR Är det säkert att man blir immun om man haft viruset?

”Kan man välja bort att äta Black Beauty så gör man det.”

Krönika Hästar räknas som livsmedelsproducerade – så när får vi äta dem?

Därför äter vi inte häst

VETENSKAP Att äta häst har länge varit tabubelagt – men det kan vara bra för miljön

Förändring och framtid för preventivmedlen

PREVENTIVMEDEL Helena Kopp Kallner från Karolinska Institutet berättar om risker, forskning och framtid för preventivmedlen.

Coronakrisens positiva klimateffekt - en fantom?

MILJÖ Professor Michael Tjernström: "Inget som tyder på att det blir långvarigt"

Läget på utställning

LÄGET LYSSNAR Alice Aycock ställer ut på Djurgården

Nya djurskyddsregler ska minska antalet hemlösa katter

DJURSKYDD Kattägare ansvariga för att inga oplanerade kattungar blir till.

”Att få panik och ge upp kommer inte hjälpa”

Omställningen till digital undervisning var inte hel...

Solbränd eller inte – så solar du säkert

SOLSKYDD Vilka solskydd kan man egentligen lita på?

Läget planterar tomater!

LÄGET LYSSNAR Lyssna på när Läget snackar odling