Matbutiker arbetar för att personal och kunder ska känna sig trygga

Matbutiker har i nuläget ökat sin försäljning. Trots att bunkringshetsen släppt är det fler kunder än vanligt. Många hjälper varandra att handla och eftersom många arbetar hemifrån är kundflödet jämnt under hela dagen.

Matbutiker städar och rengör nu oftare än vanligt.

Handeln har på många sätt påverkats av den rådande coronakrisen. För att minska smittspridningen är en av regeringens uppmaning att undvika folksamlingar och att hålla avstånd. Många har tagit detta på största allvar och håller sig hemma. En effekt har blivit att handeln den senaste månaden har sjunkit drastiskt.

– När folk tvingas ställa om sitt sätt att leva slår det drastiskt mot många butiker, för vissa har det inneburit ett tvärstopp i kundflöde och försäljning. För varje dag som går sinar butikernas besparingar, uttalar sig Karin Johansson, VD för Svensk Handel, på organisationens hemsida.

Matbutiker verkar inte ha drabbats lika hårt som övrig handel. Elsa Insulander började söka jobb för några veckor sedan – hon fick snabbt svar och arbetar nu som extrapersonal i en stor matbutik i centrala Göteborg.

– Det verkar vara mer att göra här än vanligt. Det finns mycket pass att ta och det är många som handlar, säger Elsa.

För att hennes arbetsplats ska vara en trygg plats för både kunder och medarbetare förs det ständiga dialoger med cheferna. På morgnarna håller butiken extra öppet bara för riskgrupper. Elsa och kollegorna är extra noggranna med att rengöra allt. Kassan är helt omringad av plexiglas, om kunden ska betala kontant stoppar de själva in pengarna i en maskin, även kvittot kan de ta själva.

– Att vi är noggranna gör nog att kunderna inte känner sig rädda för att komma och handla hos oss. Kunderna visar också stor respekt mot varandra, de håller avstånd och trängs aldrig i köer.

Även i Stockholm har försäljningen ökat. Malin Ulvefeldt arbetar som avdelningsansvarig i en mindre matbutik i Bromma. Många handlar där åt varandra och de som arbetar hemifrån kan handla under hela dagen.

– Det rullar på i butiken men är inte längre samma bunkringshets som i början. Leveranserna är större och fler kunder som handlar över hela dagen istället för bara efter jobbet, säger Malin.

Liksom matbutiken i Göteborg rengörs alla ytor av Malin och kollegorna flera gånger om dagen för att personal och kunder ska känna sig trygga. De är också noga med uppmaningar om att man ska stanna hemma vid minsta symptom.