Lugn och ro-hormonet som försvinner när du är isolerad

Vad händer i kroppen när man är isolerad? Vad kan man göra för att förebygga det? Forskaren Kerstin Uvnäs Moberg berättar för Läget hur det naturliga glädjeämnet oxytocin fungerar.

Kerstin Uvnäs Moberg är världsledande inom forskningen om oxytocin.

Namn: Kerstin Uvnäs Moberg.

Ålder: 76 år.

Bor: Djursholm.

Hur är läget i de här tiderna?

— Jag kan säga något om den här tiden: vi lever normalt i grupper, då sker något omedvetet. När man är i närhet av människor man känner och tycker om aktiveras vårt oxytocinsystem.

Berätta om oxytocin. Vad händer i kroppen?

— Positiva effekter på hälsan. Vi blir lugna fysiologiskt. Det kan vara närhet, bara. När man plötsligt tvingas till isolering faller en del av den naturliga stimuleringen bort. Om man är i par är det inte så farligt, men att vara isolerad ensam har stora konsekvenser för hur folk mår. Tittar man på saker som ångestnivå, hälsa och blodtryck är jag övertygad om att de kommer att bli sämre för många efter att pandemin är över. Sedan är det kanske underordnat själva viruset.

Oxytocinsystemet, eller “lugn och ro-systemet” som Uvnäs Moberg kallar det, påverkar hela kroppen. Ämnet bildas i en primitiv del av hjärnan och går ut i blodet. Det är inte kognitivt, som när man exempelvis rör på fingrarna – utan omedvetet.

— Vi människor behöver att det systemet aktiveras. Det sker normalt av att man har goda relationer. Med partner, barn eller mamma och pappa. Den fysiska kontakten är stark, men behövs inte alltid. Det räcker faktiskt med att man tittar på en annan person.

I en undersökning som Kerstin Uvnäs Moberg genomförde på ett dagis prövade de att ge vissa barn tio minuter beröring om dagen, när barnen skulle sova middag. De barn som fick beröring fick mindre huvudvärk och magont, de blev lugnare och betydligt mer sociala än de som inte fick beröring.

— När folk har varit gifta länge blir de väldigt tighta. Om en dör, då dör ofta den andra tätt inpå. En ständig input av positiv energi försvinner. Om ens partner dör drabbas man inte bara av sorgen, man tappar ju också den här stilla, vänliga kärleken som är så viktig.

Vad kan man göra för att aktivera systemet om man är ensam?

— Om man har en hund eller katt kan det ersätta. Annars finns det vissa saker man kan göra. Man kan ta varma bad, då får man kontakt mot huden, lite tryck och värme. Att prata i telefon, eller det här zoom, kan också hjälpa.