"Tacksam att jag orkade ligga i"

Världen är orolig, och många är oroliga med världen. Att prata med nära om hur man mår och känner kan vara viktigare nu än på länge. Robin Araya driver en av Sveriges största bloggar om psykisk ohälsa och förstår behovet av det sociala.

Robin Araya skriver om psykisk ohälsa i bloggen "Konsten att vara människa".

I bloggen ”Konsten att vara människa” skriver Robin Araya om livet och egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Varje fredag intervjuar han kända och okända personer om ämnet. I ett kontaktformulär på hemsidan kan läsare skriva och prata av sig.

– Jag får meddelanden från människor i olika åldrar. De skriver faktiskt inte så mycket om oro över corona. Oftast handlar det snarare om allmän ångest, säger Robin Araya.

Digitala psykologsamtal

I Sverige är regeln att gymnasieskolor hålls stängda. Detta innebär att kontakten mellan elever och kuratorer sker digitalt.

– Det är väl inte optimalt till hundra procent, men det är bättre än ingenting, säger Robin.

– Om kuratorerna hade haft mer tid på sig att förbereda sig, utbilda sig och få mer kunskap om det digitala, hade det kunnat vara mer optimalt. Men man hann inte bygga nåt sånt innan coronan kom.

Insjuknade i tung depression

Robin har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hösten 2016 insjuknade han i en tung depression, som grundade sig i hur hans barndom och ungdomsår var, och mobbningen han fick utstå.

– Jag tog aldrig tag i det, allt lades bara i en ryggsäck. Det var också saker som att finna sin identitet och att komma ut som homosexuell. Men den utlösande faktorn var en väldigt giftig, smutsig separation, säger Robin.

”Tacksam att jag orkade”

Efter mycket diskussion med en familjemedlem tog Robin hjälp av psykolog och läkare inom psykiatrin.

– Jag fick kämpa en hel del. Men i slutändan är jag väldigt tacksam att jag gjorde det, att jag orkade ligga i. Jag mår bra idag, jag lever idag och jag känner att jag har funnit mer harmoni än tidigare.

Robin har aldrig sett sig som helt friskförklarad – han har en tendens till att bli deprimerad.

– Jag skulle väl ljuga om jag sa att jag inte är rädd för att bli deprimerad igen. Men jag använder mig av verktygen jag fått och lärt mig längs vägen.

”Ring mamma, pappa, bästa kompisen”

Robin Araya uppmanar alla som mår dåligt att prata om det.

– Ring mamma, pappa, bästa kompisen, prata om det. Eller prata inte om det, snacka om andra saker. Men går det så långt att det påverkar din vardag – sök dig till psykiatrin.