För åtta år sedan kom Benjamin Fayzi till Sverige från det krigsdrabbade Afghanistan. På den tiden fick asylsökande snabbt svar om de fick stanna, det dröjde två till tre månader. Nu får flyktingar vänta i över två år på svar om uppehållstillstånd.
– När jag kom var det lättare. Jag fick snabbt svar och det gjorde att jag lättare kunde komma in i samhället och börja i skolan. De som kom 2015 eller senare hade inte samma möjlighet. De väntade fyra år på svar om uppehållstillstånd och det är lång tid i en ungdoms liv, säger Benjamin.
Benjamin var 2017 med och startade organisationen Ung i Sverige. De som hade sökt asyl under 2015 hade då väntat två år utan någon vetskap om framtiden. Organisationen startades för att uppmärksamma deras situationen.
– Det hade pratats mycket om nyanlända ungdomar men vi hade aldrig fått möjligheten att själva utrycka oss. Att säga: här är vi, det här tycker vi och det här är våra behov. Med Ung i Sverige ville vi ge de asylsökande en röst, säger Benjamin.
Idag är Benjamin ordförande för Ung i Sverige. Han har också utökat sitt engagemang till fler organisationer som bland annat Ensamkommandes Förbund och Liv utan gränser. Han har även varit med och startat läxhjälp för nyanlända i Vallentuna, dit han själv hamnade när han först kom till Sverige.
Benjamin uttrycker en oro över hur coronakrisen har påverkat situationen för många asylsökande.
Enligt gymnasielagen som stiftades 2018 ges uppehållstillstånd till asylsökande ungdomar om de fulländar en gymnasieutbildning och sedan inom sex månader får fast anställning.
Coronapandemin har gjort det svårt för många ungdomar att genomföra sina utbildningar och den våg av arbetslöshet som befaras efter den pågående coronakrisen gör att chanserna för att få fast anställning minskar betydligt.
– Innan coronaviruset fanns det ändå hopp. Det var tufft men många gick i skolan och kämpade för att klara kraven. Nu är många oroliga och situationen är osäker, säger Benjamin.