”Jag vill ge en röst till nyanlända ungdomar”

Benjamin Fayzi
Benjamin Fayzi

Benjamin Fayzi, 22, kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige och fick möjligheten att stanna. Nu vill han ge samma chans till alla ungdomar som fortfarande väntar på svar. Coronakrisen har nu försvårat situationen ytterligare för asylsökande.

För åtta år sedan kom Benjamin Fayzi till Sverige från det krigsdrabbade Afghanistan. På den tiden fick asylsökande snabbt svar om de fick stanna, det dröjde två till tre månader. Nu får flyktingar vänta i över två år på svar om uppehållstillstånd.

– När jag kom var det lättare. Jag fick snabbt svar och det gjorde att jag lättare kunde komma in i samhället och börja i skolan. De som kom 2015 eller senare hade inte samma möjlighet. De väntade fyra år på svar om uppehållstillstånd och det är lång tid i en ungdoms liv, säger Benjamin.

Benjamin var 2017 med och startade organisationen Ung i Sverige. De som hade sökt asyl under 2015 hade då väntat två år utan någon vetskap om framtiden. Organisationen startades för att uppmärksamma deras situationen.

– Det hade pratats mycket om nyanlända ungdomar men vi hade aldrig fått möjligheten att själva utrycka oss. Att säga: här är vi, det här tycker vi och det här är våra behov. Med Ung i Sverige ville vi ge de asylsökande en röst, säger Benjamin.

Idag är Benjamin ordförande för Ung i Sverige. Han har också utökat sitt engagemang till fler organisationer som bland annat Ensamkommandes Förbund och Liv utan gränser. Han har även varit med och startat läxhjälp för nyanlända i Vallentuna, dit han själv hamnade när han först kom till Sverige.

Benjamin uttrycker en oro över hur coronakrisen har påverkat situationen för många asylsökande.

Enligt gymnasielagen som stiftades 2018 ges uppehållstillstånd till asylsökande ungdomar om de fulländar en gymnasieutbildning och sedan inom sex månader får fast anställning.

Coronapandemin har gjort det svårt för många ungdomar att genomföra sina utbildningar och den våg av arbetslöshet som befaras efter den pågående coronakrisen gör att chanserna för att få fast anställning minskar betydligt.

– Innan coronaviruset fanns det ändå hopp. Det var tufft men många gick i skolan och kämpade för att klara kraven. Nu är många oroliga och situationen är osäker, säger Benjamin.

Manifestation anordnad av Ung i Sverige
Manifestation anordnad av Ung i Sverige

Fler unga borde engagera sig i samhällsfrågor, tycker Benjamin. Han menar att man måste organisera sig för att skapa förändring.

– Det som är unikt i Sverige är att det finns så många organisationer och det bästa sättet att påverka samhället är genom dem. Ensam kan man inte göra så mycket men tillsammans kan man göra en förändring.

Han tar exemplet med Greta Thunbergs engagemang inom miljöfrågan.

– Hon började ensam men sen anslöt sig folk och de blev fler och fler. Nu ser vi hur starka de är och hur mycket de kan förändra.

Vad skulle du vilja förändra med det svenska samhället?

– Vi behöver en bredare dialog. Sverige har blivit väldigt polariserat. Det går inte att diskutera och vara saklig längre. Även om man har olika åsikter och inte kommer överens så behöver vi prata.

Benjamin menar att det finns många fördomar i samhället. Han tror att en ökad dialog och mer kunskap skulle kunna förändra det.

– Många i Sverige tror att alla får stanna. Idag är det mindre än 30 procent. De tror att invandare inte jobbar och bidrar, men det är inte sant. Det allra flest jobbar och betalar tillbaka till samhället. Om invandrare inte kommit hit och inte fortsätter komma så kollapsar Sverige.

Benjamin riktar kritik mot media. Han tycker att de har ett ansvar att vara sakliga och balansera rapporteringen om flyktingar.

– De finns massa positivt att rapportera om. Det finns många som har lyckats bra. Skriv inte bara negativa nyheter för att de säljer bäst.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Personligen vill jag plugga klart. Jag studerar statsvetenskap. När jag gick gymnasiet ville jag bli läkare men efter att jag började engagera mig i samhällsfrågor var det inte lika intressant längre. Nu vill jag arbeta med människor på ett annat sätt för att kunna förändra samhället.

– Med Ung i Sverige vill jag förändra samhällets syn på flyktingar, speciellt unga flyktingar. Det finns så mycket fördomar och rasism.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...