Antal anmälda brott har minskat - kan bero på corona

Färre brott anmäls. Under mars minskade antalet anmälda brott med fyra procent mot föregående år. Brottsförebyggande rådet (Brå) menar att detta kan vara en effekt av den rådande coronapendemin.

Förra året anmäldes 126 016 i mars månad - i år sjönk antalet till 120 648. Enligt Brå kan detta bero på coronapandemin och de restriktioner som nu finns för att minska smittspridningen.

I Stockholm har anmälningarna minskat mer än i övriga delar av landet - med sju procent färre anmälningar än i mars förra året.

Brå poängterar att minskningarna antas vara en effekt av coronapandemin men att det inte går att bekräfta ännu: "Det måste dock betonas att det inte handlar om en stor minskning (4 procent) och att detta är en mycket tidig uppföljning, där pandemisituationen inte kan antas ha kunnat påverka statistiken under alla veckor i mars", skriver Brå uppger TT.

Ökade misshandelsfall

På grund av den ökade isoleringen har det funnits en oro för att antalet brott i nära relationer ska öka. Brås siffror visar en kraftig ström av anmälningar när det gäller misshandel av kvinnor över 18 år, där de inblandade varit i en parrelation. Siffrorna visar dock att det fanns en ökning redan i februari.

Anmälningar gällande kvinnomisshandel genom familj och släktskap har däremot minskat. "Dessutom är det relativt vanligt med kraftiga och tillfälliga förskjutningar i dessa delar av statistiken, och därför svårt att dra slutsatser särskilt i det korta perspektivet", skriver Brå uppger TT.