Sjuksköterskan Sofie Hansson: "Det går så jävla fort"

Sjuksköterskan Sofie Hansson, 23, tycker att coronaviruset förskönas i media. Möt vårdaren bakom skyddsmasken som spenderar dagarna på en av Stockholms akuta infektionsavdelningar och som beskriver nuvarande läge som skarpt.
– En patient kan må bra vid lunch, en timme senare springer vi med sjukhussängen till IVA.

– Hörs jag?

Sofie Hansson placerar mobilen på soffbordet för att videosamtalet ska fungera optimalt. Samtidigt klättrar två gråmelerade kattungar över hennes lår för att bli kliade. Kattungarna är 18 veckor gamla. För ungefär lika många veckor sedan bröt covid-19 ut i Kina – för att därefter sprida sig över världen.

Sofie Hansson jobbar på en akut infektionsavdelning på ett av Stockholms största sjukhus. Idag är hon ledig och bär en svart t-shirt istället för den vanliga arbetsuniformen. Om det fortfarande finns en “vanlig arbetsuniform” är dock lite av en definitionsfråga. Materielet på Sveriges sjukhus tryter och bristen på engångsutrustning är ett faktum.

– Det gäller att tänka till lite extra nu. Behöver jag ha ett andningsskydd eller bara vanligt munskydd inne hos den här patienten?, säger Sofie Hansson.

Förändrade arbets- och hygienrutiner

Kläd- och hygienrutinerna på Sofies arbetsplats är skärpta och i vissa fall förändrade. Ett andningsskydd skyddar sjukhuspersonalen från luftburen smitta men finns inte i tillräcklig mängd för att alltid kunna användas. När patienterna inte misstänks ha covid-19 används istället ett "vanligt" munskydd, som egentligen inte skyddar mot det nya coronaviruset.

Vidare går man helst in till patienterna så sällan som möjligt, vilket gör att läkemedel, måltider och medicinska justeringar genomförs under samma besök. För att minska risken för smittspridning har extra slussar och omklädningsrum konstruerats för att underlätta rutinerna. Trots detta menar Sofie att arbetsvardagen än så länge är sig relativt lik.

– Att jobba inom vården är ofta kritiskt. Däremot tar allt mycket längre tid nu. Har jag gått in till en patient får jag inte gå ut igen utan att byta kläder och sprita både armar och utrustning, berättar Sofie Hansson.

Är du orolig över covid-19?

– Jag är utbildad för att göra det här. Min inställning är att köra på, ett sådant här läge är man bara med om en gång per livstid.

Sofie Hansson ändrar sittställning i soffan och tillägger:

– Jag är mest orolig för hur sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen mår. Och över hur de äldre som fortfarande handlar på Coop kommer att må snart. Viruset är oförutsägbart, det går så jävla fort. En patient kan må bra vid lunch – en timme senare springer vi med sjukhussängen till IVA.

Vårdpersonalen får mycket uppmärksamhet på sociala medier just nu. Hur går dina tankar kring detta?

– Det inte är genom att applådera från sin balkong som man visar uppskattning. I många fall är det personerna som vill privatisera vården som nu står och klappar händerna. Det är lite ironiskt. Vi behöver inte applåder. Vi behöver få betalt för det arbete vi utför, avslutar Sofie Hansson.

Relaterade ämnen

Mer från: Corona

"Jag har inte varit hemma på åtta månader"

Corona Läget har pratat med två studenter i Tyskland och Schweiz.

1 min

Läget testar: hur coronasäkert är det att resa till Gotland på påsklovet?

Läget kollar läget ombord på Gotlandsfärjan

Sommarorternas planer för att underhålla unga – trots corona

Sveriges sommarorter planerar för smittsäkra ungdomsaktiviteter.

"Det är helt koko"

Corona Personer med Downs syndrom sållas till fas två och tre

Ungdomarna om vaccinering: ”Jag vill leva ett normalt liv”

Corona Fortfarande ingen plan för vaccinering av de under 18

CORONALÄGET: 26 nya dödsfall

Corona Folkhälsomyndigheten rapporterar: 26 nya dödsfall av covid-19.

Statsministern döms till böter

Politik - Även om lagen är lika för alla så är alla inte lika inför lagen

Greta Thunberg nobbar redan uppskjutet klimatmöte

Corona "Borde vänta"

Mer från: Läget

1 min

Kristallers popularitet ökar

Till vad använder man kristaller egentligen?

“Om jag inte blir svettig, skakig och får panikångest, så kan det faktiskt gå...

Personporträtt Mariam Namow berättar om vägen till teaterscenen och yrkets bästa delar

"Ett steg i negativ riktning"

Sport Polisens nya giv i läktarfrågan kritiseras

Lever på pokern: ”Det tar ordentligt på psyket”

Reportage Calle, 22, berättar hur man hanterar en pokerförlust på 22 000 kr

2 min

Vad innebär egentligen fri hyressättning i nyproduktion?

Bostadsmarknaden I slutet av maj presenteras en statlig utredning av fri hyressättning i nyproduktion. Men vad innebär det?