Pollensäsongens negativa effekter – för alla

En ny studie visar att höga pollenhalter i luften försämrar kroppens försvar mot virus. Även för de som inte är pollenallergiker. I och med det nya coronaviruset väcks en oro för att fler ska smittas.

De första vårtecknen är inte ett glädjande besked för alla. Var femte tonåring i Sverige lider av pollenallergi, och när våren blomstrar får de problem med till exempel snuva, röda ögon och trötthet. Kanske var det de pollenallergiska Karin Boye tänkte på när hon skrev "Visst gör det ont när knoppar brister".

Men nu rapporterar P3 Nyheter om en ny internationell studie som visar att pollensäsongen kan öka risken att smittas av det nya coronaviruset – oavsett om du är pollenallergiker eller inte.

Den nya studien, som bland annat Göteborgs Universitet deltog i, visar att höga pollenhalter i luften kan göra människor mer mottagliga för virus som drabbar luftvägarna. Det nya coronaviruset är ett sådant virus.

– Om det är mycket pollen på slemhinnan så kommer frisättningen av interferoner att dämpas och det innebär att försvaret inte blir lika starkt, säger Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet, till P3 Nyheter.

Det Dahl säger är att pollen i halsen försämrar kroppens sätt att bekämpa virus, vilket halsen i vanliga fall gör genom att frisätta interferoner, ett sorts protein. Att pollen fastnar i halsens slemhinnor gäller oavsett om man är allergisk eller inte, och därför drabbar det här alla människor.

– Både allergiker och icke-allergikerna ska vara uppmärksamma på om vi kommer varna för höga pollenhalter, säger Åslög Dahl till P3 Nyheter.

Webbfråga Är du pollenallergiker?

Visa resultat