Finnar - ett arv från håriga förfäder?

Smärta i svanskotor, infekterade blindtarmar och utdragna visdomständer - allt hade kunnat undvikas om evolutionen var aningen mer effektiv. Besvärliga finnar kan också vara en påminnelse om tiden då människor och nakenhundar hade päls.

Vävnader och organ som inte längre fyller någon funktion, men ändå finns kvar på kroppen, brukar kallas rudiment. De kan avslöja hur våra förfäder levde och såg ut. Finnar är inte rudiment i sig, men kan orsakas av funktioner som är anpassade efter uråldriga tider.

Samma fett som skapar finnar finns i huden hos pälsdjur för att hålla dem varma och torra. Enligt dermatologen William J Cunliffe och F. J. G Ebling har talgkörtlarna hos människor inte utvecklats i samma takt som hårväxten har försvunnit. Därmed utsöndras mer fett än nödvändigt. Det fett som tidigare absorberades av päls stannar nu på huden och skapar finnar. Japanska forskare vid Research Center, Nihon Nosan Kogyo har visat att mexikanska hårlösa hundar har pormaskar som liknar akne. Likt människor påverkas det av mängden fett i huden och antalet finnar varierar mellan individer. Dessutom är de, precis som vi, pälslösa.

Enligt Hans Törmä, professor i dermatologi vid Uppsala universitet, är det svårt att veta hur evolutionen har påverkat akne.

– Allt är spekulationer eftersom det är så svårt att bevisa i efterhand. Vi vet hur finnar uppkommer, men inte säkert varför. I alla fall ur ett evolutionärt perspektiv.