Ett skepp kommer lastat med skräp

Länder i Asien säger nej till att vara soptippar för västvärlden. Ett skepp kommer lastat med 69 containrar skräp från Filippinerna tillbaka till Kanada. Skepp ohoj!

Kanada kan förvänta sig ett smutsigt återseende.

Ett sopbråk mellan Kanada och Filippinerna har lett till att Filppinerna nu tagit saken i egna händer. Avfall som transporterade till landet från Kanada för över fem år sedan, är nu lastat på ett fartyg och på väg till Vancouver i Kanada.

Skräpet var felaktigt märkt som återvinningsbart när det någon gång år 2013-2014 skickades från ett kanadensiskt företag till Filippinerna. Företaget lovade att ta tillbaka avfallet men missade den deadline som Filippinerna satt till 15 maj.

Den filippinska presidenten Rodrigo Duterte har hotat med krig och att personligen åka över och dumpa avfallet på kanadensiskt vatten. Nu är de 69 containrarna på väg tillbaka till Kanada.

Även andra asiatiska länder har börjat säga nej till att vara en soptipp för västvärlden. Nyligen meddelade Malaysia att 3 000 ton förorenat skräp skickas tillbaka till bland annat USA, Kanada, Japan, Australien och Saudiarabien. Av miljöskäl valde Kina i fjol att stoppa en mångårig import av plast tänkt för återvinning.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen