Poliserna som sköt Eric Torell till döds behåller jobben och lämnas utan konsekvens från Polismyndigheten - oavsett rättens utslag

Eric Torell sköts till döds av polisen för snart ett år sedan och om några månader påbörjas rättegången mot tre av de poliserna som åtalas för att på olika sätt bidragit till Erics död.

25 skott avlossas, tre av dem träffar målet och ett dödar Eric Torell.

Tre poliser är åtalade, en för vållande till annans död och två för tjänstefel.

Ingen av poliserna riskerar att förlora jobbet oavsett utfallet i rätten i september.

Chefsåklagare Martin Tidén under en pressträff i april, angående förundersökningen mot de nu åtalade poliserna.

Det var i augusti 2018 som poliser larmades till en adress i centrala Stockholm på grund av att en inringare blivit skrämd av en man som rört sig i området - med vad man misstänkte var ett skarpt skjutvapen.

Nu har chefsåklagare Martin Tidén väckt åtal mot tre av de poliser som medverkade i insatsen. Martin Tidén vill se den ena polisen dömas för vållande till annans död, alternativt tjänstefel, en annan polis för tjänstefel samt ett Yttre befäl tillika polisinsatschef för tjänstefel.

Händelsen kom till slut till sin ände då Eric Torell – en 20-årig kille med Downs syndrom som rymt hemifrån för att leka med sin leksakspistol – blev skjuten av polis med tre skott. Tre skott träffade Eric varav ett anses vara det dödande skottet. Ytterligare 22 skott avlossades utan att träffa Eric, alla skott är att betrakta som verkanseld.

Polisens personalansvarsnämnd har beslutat att poliserna inte riskerar att ”skiljas från sin anställning vid händelse av fällande dom”, enligt flera medier. Detta går att utläsa i ett yttrande Polismyndighetens personalansvarsnämnd lämnat till Stockholms tingsrätt inför att rättegången påbörjas.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen