Önskeambulans i Uppsala ska hjälpa svårt sjuka att infria sina sista önskningar

För en svårt sjuk människa så kan en lång bil- eller bussresa för att fira en nära väns födelsedag verka ogenomförbart, men med hjälp av önskeambulansen i Uppsala så ska sådana här resor bli genomförbara.

En "bucket-list" eller lista över platser man vill besöka och saker man vill uppleva innan man dör är det nog många människor som har. Men för en svårt sjuk och sängliggande person så kan det verka omöjligt att ta sig till de platser man älskat en sista gång.

För att försöka ändra på det här och uppfylla allvarligt sjuka personers sista önskningar så har man nu i Uppsala lanserat en ideell "önskeambulans", rapporterar Upsala Nya Tidning.

- Önskeambulansen ska finnas till för dem som inte kan göra vissa saker för att samhällets resurser inte räcker till. Vi hoppas kunna hjälpa till med vad som till och med kan vara personens sista resa, säger Valle Andersson som är en av initiativtagarna bakom önskeambulansen.

Tanken med önskeambulansen är att en sjuk person ska kunna ta sig till exempelvis en väns eller familjemedlems bröllop, dop eller student eller besöka en plats som betytt mycket i livet. Ambulansen sponsras av företag såväl som privatpersoner och den som åker betalar ingenting.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen