Det är dags att Sverige erkänner cheerleading som en sport

i helgen avgörs det om Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) får ingå i Riksidrottsförbundet. Trots att SCF funnits i över 20 år med nästan 11 000 utövare har sporten ännu inte erkänts i Sverige.

- Cheerleading är en egen idrott med en helt egen kultur. Även om det finns akrobatiska inslag bygger cheerleading framför allt på att engagera publiken, kreativitet och laganda. Även på internationell nivå är uppdelningen mellan gymnastik och cheerleading glasklar, säger Katarina Eriksson, förbundsordförande för SCF, i ett uttalande.

Trots att SCF är ett stort förbund och med råge uppfyller alla sifferkrav har det länge nekats tillträde till Riksidrottsförbundet. Det anses bland annat vara för likt gymnastik.

SCF menar att det också handlar om jämställdhet. Det är främst unga tjejer som engagerar sig och utövar sporten och på över tre år har antalet utövare fördubblats.

- Vi hoppas att delegaterna ser värdet av en snabbt växande idrott som når nya grupper. Vi vill att de röstar för vår ansökan, säger Katarina Eriksson.

Juniorlandslaget Team Sweden Junior Allgirl vann guldet i junior-VM i Florida tidigare i vår.

Källa: Svenska Cheerleadinförbundet

"Cheerleading hör hemma i Riksidrottsförbundet", säger Katarina Eriksson, ordförande i Svenska Cheerleadingförbundet.

Mer från: Sport

Udda uppladdningen – med hockey-VM i augusti

Sport Redan i mitten av augusti ska världens bästa hockeyspelare spela VM.

Så lyckas du inom e-sport

Sport “Det viktiga är inte alltid vad man gör framför datorn utan vad man gör utanför datorn.”

Nazars mål -att simma 200 km

Simning "Jag ska simma till Finland".

Så är det att vara fotbollsdomare

Fotboll Hur vanligt är det med skrikiga föräldrar och tränare? Fotbollsdomaren Fawad Rahimi, 20, berättar om livet ...

Linus, 17, fotbollsfostrades i Barcelona - tränade jämte världsstjärnorna

Reportage "Jag minns att Puyol softade på träningsanläggningen".

Så känner fansen efter Zlatans EM-återbud

Sport "Vi har ju en del andra lirare också."

Tjejkvällar i Östersunds skatehall

Skejt Varje onsdagskväll är Cherry Bombers i skatehallen på Bangårdsgatan.

Elever som pluggar dataspel

Sport Läget har besökt en gymnasieskola med e-sportsprofil.