Han tar över satirprogrammet Svenska nyheter

Kristoffer Appelquist tar över Svenska nyheter.

Komikern Kristoffer Appelquist tar över stafettpinnen och blir ny programledare för SVT:s satirprogram Svenska nyheter. Han ersätter Jesper Rönndahl som lade hatten på hyllan efter tre succésäsonger.

- Jag tänkte efter i ungefär en och en halv sekund innan jag tackade ja till jobbet, säger Kristoffer Appelquist till TT.

När Jesper Rönndahl lämnade programmet tidigare i våras var det oklart om Svenska nyheter skulle få en fortsättning och vem som i sådana fall skulle ta över som programledare. Nu är det klart att det blir en fjärde säsong av satirprogrammet i höst och att ny programledare blir Kristoffer Appelquist.

- Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb i hela världen, det är ett drömjobb eftersom de två stora grejerna i mitt liv är humor och samhällsfrågor. Jag tänkte efter i ungefär en och en halv sekund innan jag tackade ja till jobbet, säger han.

Rutinerad komiker

Kristoffer Appelquist är en av Sveriges mest rutinerade och välkända stå upp-komiker. Han har setts i en mängd tv-program, så som Parlamentet, Hårdvinklat, Morgonsoffan, Extra! Extra! och På spåret. Men det många kanske inte visste är att han också har suttit i redaktionen för Svenska nyheter.

- Visst är programledaren viktig, men det går inte att göra ett sådant här program utan en kompetent redaktion. Många som har varit med från start är kvar i redaktionen och vi ska försöka fortsätta göra samma bra grejer. Jag ser fram emot att få sätta mig ner med det här fantastiska gänget och vrida och vända på veckans nyheter, säger han.

"Tough act to follow"

Svenska nyheter har sedan starten haft höga tittarsiffror, varit omåttligt populärt och hyllats av Sveriges humorelit. Inte minst har Jesper Rönndahl hyllats för sin roll som programledare.

- Det är en "tough act to follow". Samtidigt är jag som stå upp-komiker van att gå på scen efter någon som har fått publiken att skratta. Jag plockar upp stafettpinnen och tänker springa minst lika snabbt som Jesper har gjort, säger Kristoffer Appelquist.

Satir ligger honom varmt om hjärtat, den genren han verkar inom som stå upp-komiker, tell it like it is, är nära släkt med satiren och bygger på att skämta om sanningen, hur mörk den än är.

- Satiren har en viktig funktion att fylla, den är i någon mening en joker som ska dra ner byxorna på kungar, politiker, generaldirektörer och alla andra vars jobb det är att ta hand om oss.

Testa vad som gör folk arga

Svenska nyheter har också väckt en del ilskna reaktioner. Bland annat gick Kinas ambassad i Stockholm i taket när programmet sände ett inslag med en satirisk informationsfilm riktad till kinesiska turister.

- Visst kan man gå för långt, men det får man alltid veta först efteråt. Det är helt omöjligt att på förhand säga vad som kommer att göra folk arga. Vi får testa helt enkelt, säger Kristoffer Appelquist.

Mer från: Nöje

Sorgen är Örebrokonstnärens motivation

Örebrokonstnären är nu aktuell med nya tavlor. Inspirerade av bombningarna i den syriska staden Aleppo.

22 min

"Hur kan mitt könsorgan ha att göra med hur jag gör film?"

Tjejerna från Handels som startade popband gästar studion.

Jon Snow på rehab

NÖJE Kit Harington behandlas för stress och alkoholproblem.

Vill du bjuda på något riktigt somrigt?

NÖJE Läget ger er receptet på en saftig vaniljkaka med färska bär.

Heja Livet! hyllar kvinnokroppen!

NÖJE Utställningen är för att hylla kvinnan och kroppen som den råa, sensuella, sköra och starka farkost som den...

Mytomspunnen konstnär sålde konst på gatan

NÖJE Banksy sålde tavlor på gatan i Venedig. De representerar kritik mot massturismen.

Semifinalen i Let's dance är här!

NÖJE De tävlande berättar nu hur det har varit.

Ed Sheeran släpper nytt album

Den 12e juni släpps "No.6 Collaborations Project"

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.